Bešamel je mešanica masla in moke, kuhana na mleku. Omaka se je s tem imenom prvič pojavila leta 1651 v kuharski knjigi Le Cuisinier François, ki jo je napisal kuharski mojster François Pierre La Varenne, šef kuhinje v palači markiza d'Uxellesa. Omaka naj bi se imenovala po markizu de Béchamelu, sicer ljubitelju umetnosti, ki je delal na dvoru Ludvika XIV. in naj bi omako, ki je bila sicer že prej znana v francoski kuhinji, predelal in izboljšal. Originalno naj bi se v omaki uporabljali mast in smetana, de Béchamel pa naj bi ju zamenjal z maslom in mlekom. Če se pet osnovnih omak imenuje mama omake francoske kuhinje, potem je bešamel med njimi kralj, saj se osnova številnim drugim omakam. Oblika bešamela s sirom se denimo imenuje omaka mornay. Za pripravo bešamala je potrebne malo prakse, saj se morata moka in maslo najprej prepražiti, a je treba paziti, da ne porjavita, nato pa je treba s pomočjo toplega mleka vmešati gladko omako. Najbolj popularna jed, za katero se potrebuje bešamel, pa je gotovo lazanja.