V zavodu Turizem Ljubljana so v okviru akcije Izbor ljubljanske kakovosti 2012 ponovno izvedli ocenjevanje 83 izbranih gostinskih lokalov v ožjem mestnem središču Ljubljane. Komisija je v maniri skritih gostov od marca do septembra gostinske lokale ocenjevala večkrat, pod drobnogled pa je vzela hrano in pijačo, storitev, urejenost lokala ter razmerje med ceno in kakovostjo. V kategoriji vrhunskih restavracij so znak kakovosti pridobile restavracije Maxim, JB, Smrekarjev hram, Harfa, Cubo, Separe in Valvas'or. V kategoriji restavracij s slovensko kuhinjo si je znak kakovosti prislužila le gostilna Na gradu, medtem ko sta se med restavracijami z nacionalno kuhinjo z znakom kakovosti okitile azijska Shambala in japonska Sushimama. Med restavracijami in gostilnami z mednarodno kuhinjo imajo po novem znak kakovosti restavracije Hotela Cubo, Hotela Slon, Nebotičnik, Element, Špajza in Kovač. Med slaščičarnami pa so se najbolj izkazale Kavarna Zvezda, Čokoladni atelje Dobnik – Kavarna Ljubljana Maxi, Kavarna Cacao in Slaščičarna Mihalek. Komisija je med lokali s slovensko kuhinjo priporočila še gostilne Kmečki hram, Mencinger Nobile, Pri Vodniku, Šestica, Gorjanc, Pri Žabarju in Pri Kovaču.
Kulinarične novice: Sreda, 21. november
V Grand Hotelu Union bo danes in jutri sočasno z vinskim festivalom potekal tudi 5. festival kulinarike. Med 15. in 21. uro bodo v Gledališču okusov ugledni slovenski chefi mentorji nadarjenim dijakom in študentom gostinskih šol, s katerimi bodo skupaj v živo ustvarjali jedi na temo divjačine. V eni izmed predstav se bo pod taktirko chefa Bineta Volčiča predstavil tudi kandidat resničnostnega šova Gostilna išče šefa. V Galeriji okusov, ki so jo organizatorji festivala letos še močneje povezali s slovensko kulinarično tradicijo, pa bodo ugledni slovenski gostinci na ogled in pokušino postavili svoje videnje jedi na žlico. Na tretjem festivalskem nivoju, ki sliši na ime Festivalske delikatese, bo vseskozi potekala predstavitev pršutov, sirov, olja, klobas, kruha, slanih peciv, sladic in drugih delikates.