Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Zvezno sodišče v Atlanti v ameriški zvezni državi Georgia je prepovedalo izdajo romana "Wind Done Gone"

Sodiše prepovedalo parodijo

ATLANTA, 22. - Zvezno sodišče v Atlanti v ameriški zvezni državi Georgia je prepovedalo izdajo romana "Wind Done Gone" - kar bi lahko prevedli kot "V vrtečem vetru" - avtorice Alice Randall, ki je parodija na roman "V vrtincu" Margaret Mitchell.

Sodišče je razsodilo, da so bile v romanu Alice Randall kršene avtorske pravice, saj si je avtorica izposodila vse glavne junake romana "V vrtincu", samo zgodbo pa pripoveduje temnopolta junakinja.

Randallova je v obrambo dejala, da gre pri njenem romanu za politično parodijo, s katero se je norčevala iz romana, v katerem temnopolti sužnji predstavljajo zgolj "veselo ozadje svojim belim gospodarjem v času rasistične Konfederacije na jugu Združenih držav".

Odvetniki potomcev Margaret Mitchell, ki je umrla še preden je bil posnet klasični hollywoodski film s Clarkom Gableom in Vivien Leigh v glavnih vlogah, so trdili, da v primeru dela alice Randall sploh ne gre za parodijo, ampak "navadno tatvino izvirnih junakov iz romana".
Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor