»Pivofestovanje je pravzaprav spoznavanje čudovitega sveta slovenskega mikropiva s petimi uspešnimi slovenskimi mikropivovarji z različnih koncev Slovenije,« nam je pojasnila pobudnica tega dogodka Iva Gruden, ki je vse skupaj organizirala v okviru projekta Ljubljananjam, projekta, ki združuje gurmane v Ljubljani. Tako so se v ljubljanski »hengarnici« Brooklyn sinoči predstavile ajdovska pivovarna Pelicon, lokavska pivovarna Vizir, vrhniška pivovarna Human Fish Brewery, »skorajda gorenjska« pivovarna Carniola Brewery in zamejska pomurska pivovarna Bevog.

Novi in novi okusi piva

Kot je povedala Grudnova, je bil eden od razlogov za organiziranje Pivofestovanja ta, da se je v zadnjih letih slovenska mikropivovarska obrt neverjetno razvila in imamo ogromno dobrih mikropivovarjev. »Danes so tu mladi, prodorni, uspešni in inovativni ljudje, ki so v času krize, ko smo vsi nekako obupani in črnogledi, svetli zgledi, ki vlečejo. Dejstvo pa je, da se pri nas širi tudi kultura pitja piva in pivo ni več samo nekaj, kar gre skupaj s čevapčiči, ampak imamo ogromno različnih vrst piva. Nekatera dišijo ali pa imajo okus po bezgu, druga po čokoladi, tretja po dimljenem siru. Možnosti so neskončne. Pozdravljam inovacije in različne okuse, ker ne verjamem, da lahko samo ena vrsta piva zadovolji čisto vse pivce,« je še dodala.

Dokaz, da so slovenski mikropivovarji res inovativni, je tudi pivovarna in vinska klet Vizir, ki ima že sedem svojih vrst piva. Kot je povedal Denis Imširović, ljudje v Sloveniji vse pogosteje iščejo to, kar imajo v tujini že dolgo na voljo – nova piva in nove okuse piva. »Odprli smo pandorino skrinjico, kajti to, kar smo imeli pri nas doslej, je le dva ali tri odstotke tistega, kar pivo lahko je. Imamo neizmerne možnosti in zelo zanimivo bo spremljati, kako bodo ljudje sprejemali nove okuse. Z razvijanjem kulture pitja piva se bo spreminjalo tudi to, po čemer ljudje povprašujejo. Že mi imamo kar nekaj posebnih okusov – zdaj pripravljamo kostanjevo pivo, imamo medeno pivo, ki je brez hmelja, gurmansko pivo, ki ima 10 odstotkov alkohola, in pšenično pivo,« je pojasnil Imširović.

Vsak lahko začne kar doma

Z aromami in začimbami v pivu pa se precej ukvarjajo tudi v pivovarni Pelicon iz Ajdovščine, ki je tokrat prvič v Ljubljani predstavila svojo ekskluzivno serijo piva. Precej dlje pa je na slovenskem mikropivovarskem prizorišču pivovarna Human Fish, ki je letos zvarila kar dvakrat več piva kot lani. Kot nam je povedal njihov pivovar Jaša Zidar, imajo zaradi nekoliko »večje kilometrine« nekaj prednosti pred drugimi, vendar nikakor ne mislijo, da so zato tudi boljši, in tako ves čas iščejo nove izzive. Letos imajo v načrtu vsaj še dva nova recepta. Sicer pa je bil predvsem zanimiv njegov začetek pivovarstva. Kot je povedal, za to, kako začeti svojo pivovarno, ni recepta, verjetno pa je vsem skupno to, da so to najprej začeli kot hobi. »Za to, da doma začneš delati pivo, ne potrebuješ praktično nič. Raziščeš vse, kar o tem obstaja na spletu in v knjigah, nato pa vadiš,« pojasni in razkrije, da je sam začel doma pivo variti v babičinem loncu za govejo juho.

Doma so začeli tudi pri pivovarni Carniola; kot je povedala Kaja Repovž, se je začelo zares šele, ko so se nakopičile izkušnje in ko je prvotna radovednost postala prava strast. In strast do piva je nekaj, kar je zagotovo skupnega vsem petim mikropivovarnam, ki so se predstavile na Pivofestovanju. Skupen pa jim je tudi odgovor na vprašanje, kdaj in kje pivo najbolj prija. Kot iz topa izstrelijo: »Vedno in povsod!«