»Ne glede na omenjeno, rejci kokoši nesnic na Kamniškem in Savinjskem svojo energijo že več kot 200 let usmerjamo v nove izboljšave in zagotavljanje pogojev za prirejo čim bolj kakovostnih in zdravih jedilnih jajc. Na osnovi te tradicije in prepoznavne višje kakovosti smo za »jajca izpod kamniških planin« prvič v letu 2007 pridobili tudi uradno priznanje: zaščiteno geografsko označbo, ki smo ga v marcu 2013 že drugič zapored uspešno potrdili s certifikatom Inštituta za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor,« je poudaril dr. Mihael Gajster, avtor specifikacije Jajc izpod kamniških planin in direktor Razvojnega centra za prehrano. Omenjeni certifikat je izdan skladno s standardom SIST EN 45011 in s postopkom certificiranja zaščitenih kmetijskih proizvodov oziroma živil. »Posebna klima, kakovost pitne vode in rudišče kalcita ter kakovostna krma, obogatena z naravnimi lanenimi semeni, dajejo jajcem izpod kamniških planin poseben pečat – obogatena so s kalcijem – vsebina kalcija v jajcih izpod kamniških planin je za 20 odstotkov višja kot pri navadnih jajcih; imajo ugodno razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin (in sicer v okvirih priporočil WHO največ do 1:8, medtem, ko to razmerje pri navadnih jajcih znaša 1:13), kar odlično vpliva na naše zdravje; kokoši so zdrave, lupina jajc pa gladka, čvrsta in enakomerne debeline,« je v v Gostilni dela v Ljubljani, kjer je potekala predstavitev projekta promocije Jajc izpod Kamniških planin še dodal Gajster.

Razmah kokošereje na območju kamniških planin je utemeljen na bogastvu čistega apnenca, bistrih voda in neokrnjene narave. Z vidika proizvodnje jajc je pomembno tudi gorsko zaledje, ki s pestrim vremenskim dogajanjem v vročih poletjih ohranja temperaturo v zmernem območju. Dr. Blaž Udovič, zakoniti zastopnik GIZ-a, je zbranim na degustaciji zagotovil, da GIZ že napoveduje vložitev EU geografske označbe višje kakovosti.