Dejstvo je, da letečih avtomobilov nimamo. In verjetno jih še dolgo časa ne bomo videli brzeti mimo naših oken. Pa vendar sta režiserja filma Bob Gale in Robert Zemeckis uspela napovedati nekatere tehnološke iznajdbe – verjetno do nekaterih ne bi niti prišli, če ne bi zanje dobili prav iz tega filma.

Lebdeča rolka

V filmu je veliko navdušenje požela lebdeča rolka. Čeprav danes še ni masovno dostopna, so jo znanstveniki proti koncu lanskega leta že izumili. Zasluge gredo podjetju Hendo Hover, katerega prototip je pomagal preizkusiti tudi legenda rolkanja Tony Hawk.

V starejših znanstveno-fantastičnih filmih so sinonim za prihodnost leteči avtomobili. Čeprav jih je Nazaj v prihodnost 2 napovedoval za leto 2015, jih letos zagotovo še ne bomo srečali. Sicer že dalj časa obstajajo razni prototipi, ki so nekakšna mešanica med avtomobilom in letalom, vendar ti še zdaleč niso primerni za vsakodnevno prevažanje po opravkih.

Še vedno tudi nimamo oblačil, ki bi se samodejno posušila. Imamo pa po drugi strani niz novih in tehnološko naprednih materialov in tkanin, ki omogočajo precej hitro sušenje. Zadeli so s ploščatimi televizorji, video konferencami, 3D tehnologijo, letečimi droni.

Samodejno zavezovanje na supergah

Posebni športni copati Nike, ki jih v filmu nosi Marty, tudi niso del našega časa – tu predvsem mislimo na poseben samodejni način zavezovanja. Res pa je, da skupina inovatorjev na kickstarterju že zbira sredstva za poseben čevelj, ki omogoča prav samodejno zavezovanje.

Film je pravilno napovedal vseprisotne video oglase, uporabo hologramov, pa tudi nekakšen predhodnik Google glass. Zmotil pa se je, da bomo letos gledali že 19. del uspešnice Žrelo. Tudi moda z ulice ni takšna kot v filmu. Zadeli pa so pri vsakodnevni uporabi prstnih odtisov (odklepanje mobilnikov), nimamo samodejnega povodca za pse, na bencinskih črpalkah nam ne strežejo roboti (imamo sicer samodejne), Pepsi še vedno ni predstavil pijače »Perfect«, gospodinjstva pa tudi še vedno ne pretvarjajo smeti v energijo. Mogoče pa vse omenjene novitete le dobimo do 21. oktobra, o katerem film dejansko govori.