Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Deset milijonov originalnih blejskih kremnih rezin

Bled -  V slaščičarski delavnici v hotelu Park na Bledu, kjer so v 56 letih izdelali že deset milijonov originalnih blejskih kremnih rezin, so v soboto proslavili častitljivi jubilej s pripravo simbolične desetmilijonte kremne rezine velikanke. Merila je deset milijonov kvadratnih milimetrov, sestavljalo pa jo je 1890 kremnih rezin, ki so jih razdelili obiskovalcem v več kot pol ure.

Blejska kremna rezina velikanka je pošla v pol ure. (Foto: Sava hoteli)

V kremno rezino so slaščičarji skrili deset zlatih obeskov, ki so srečnim dobitnikom prinesle privlačne nagrade. Brezplačne kremne rezine so razdeljevali tudi v Baru Devil, Restavraciji Rikli, Casinoju Bled, Oštariji Peglez'n in Pubu Bled. V spremljevalnem programu so sodelovale nekdanje vodje slaščičarske delavnice v hotelu Park in vsi trije otroci pokojnega Ištvana Lukačevića, začetnika blejske kremne rezine. Na prireditvi so predstavili zgodovino te najbolj znane blejske sladice. Ker je organizatorjem nekoliko ponagajalo vreme, so igre brez meja na temo blejske kremne rezine zamenjali s kvizom na isto tematiko.

Začetki zgodbe o originalni blejski kremni rezini segajo v leto 1953, ko je slaščičarski mojster Ištvan Lukačević kot vodja slaščičarske delavnice v starem hotelu Park staremu vojvodinskemu receptu odvzel polovico jajčne kreme in jo nadomestil s stepeno sladko smetano. Parkova kremna rezina je po vseh teh letih še vedno natančno istih dimenzij (sedem krat sedem centimetrov) in izdelana po originalnem receptu.

V 56 letih so za izdelavo deset milijonov kremnih rezin porabili 4,300.000 jajc. Če bi rezine zložili v vrsto eno poleg druge, bi segle od Bleda skoraj do Frankfurta; če pa bi jih zložili eno poleg druge, bi z njimi prekrili tretjino Blejskega jezera.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor