MILIJON TOLARJEV PORABILI NENAMENSKO

Po besedah Karla Lipiča in dr. Evite Leskovšek naj bi reviziji tako ministrstva za delo kot mestne občine ovrgli sume o nepravilnostih pri njihovem poslovanju. V tem času so imeli blokiran račun, zato naj bi bilo njihovo delo zelo oteženo. Ministrstvo za delo naj bi jih kaznovalo z enim delovnim mestom manj, z zamudo štirih mesecev pa so jim povrnili le 80 odstotkov denarja. Občina, ki je njihov drugi vir financiranja, še ni sprejela proračuna, zato lahko njen denar pričakujejo šele aprila ali maja. Prijaviti se nameravajo tudi na razpise občine za sofinanciranje projektov ter upajo, da bo občina nadaljevala projekt iglomatov. Na občini so potrdili, da proti fondaciji niso sprožili nobenih ukrepov, saj v pregledanem obdobju (leto 2002 in prva polovica leta 2003) niso ugotovili, da bi nenamensko trošili proračunski denar, ki jim ga namenjajo. Letos občina sofinancira dva triletna programa, Stigma in Aids, ki sta bila izbrana na lanskem javnem razpisu. Za Stigmo bodo namenili dobrih šest milijonov tolarjev, za projekt Aids pa 1,8 milijona. Na ministrstvu za delo pa so nam potrdili, da je bil del denarja porabljen nenamensko. Kljub dodatnemu roku za predložitev dokazil o namenski porabi dveh milijonov tolarjev je fondacija upravičila porabo le za dobro polovico denarja, za 981.000 tolarjev pa tega ni storila, zato jim ga je morala povrniti. Njihov program tako letos financirajo v manjšem obsegu kot lani, so povedali na ministrstvu.

SOBA ZA UŽIVALCE DROG

Zaradi spremenjene zakonodaje naj bi v drugi polovici leta končno lahko odprli varno sobo za vbrizgavanje drog, saj število uživalcev drog precej raste, s tem pa je povečano tudi zdravstveno tveganje, kot so predoziranje, abscesi, sepse, številni so okuženi s hepatitisom B in C. V Ljubljani želijo postaviti še tretji iglomat, letos pa so na novo lokacijo na Vošnjakovi 7 (kjer je nočni center Areala) prestavili iglomat iz Most, ki so ga vandali poškodovali več kot petdesetkrat. Za tiste, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, naj bi v sodelovanju z Zdravstvenim domom Ljubljana odprli ambulanto. Z društvom Areal nameravajo združiti moči s centrom nizkopražnih programov, ki bo ponujal vso paleto storitev za zmanjševanje škode. V zavetišču, ki od lani deluje pod okriljem Areala, naj bi jim skupaj s fondacijo ponudili možnost kuhanja, skrb za higieno, varno spanje, pomoč pri izdelavi dokumentov in iskanju zaposlitve. Janko Belin iz Areala, ki je pred tem delal v fondaciji, je na vprašanje, zakaj se je odločil za ustanovitev novega društva, če se zdaj z Aids fondacijo Robert združujejo, odgovoril, da so šele naknadno ugotovili, da imajo pravzaprav iste stranke. Zato ni racionalno, je dejal Belin, da se njihovi programi podvajajo ter je bolje, da skupaj kandidirajo za projektna sredstva.

Na iglomatih več kot 23.000 igel

V okviru zamenjave igel je nizkopražni projekt Stigma lani obiskalo 913 ljudi, večinoma moških uživalcev nedovoljenih drog. Opravili so 1433 telefonskih svetovanj. Dnevni center je lani obiskalo okoli 5050 zasvojencev, terensko delo na petnajstih lokacijah so izvajali dvakrat na teden, dva- do trikrat na mesec pa so organizirali tudi čistilne akcije in pobrali odvržene uporabljene igle. Uživalci vrnejo okoli 70 odstotkov uporabljenih igel. V Mostah in na Viču so lani namestili dva iglomata, v katerih so škatlice z iglami, alkoholnimi vatami in askorbinsko kislino. V enem letu so na iglomatih izdali več kot 23.000 igel, tudi več kot tri tisoč igel na mesec. Pri projektu Aids so o HIV in aidsu ter o drogah svetovali 1678 ljudem. Lani so med drugim opravili tudi anonimno nevezano testiranje v populaciji uporabnikov nedovoljenih drog. Nobeden izmed 150 anketiranih ni bil HIV pozitiven.