Sveti mesec ramadan se je začel 8. julija po sončnem zahodu, naslednje jutro pa so se verniki začeli postiti. Letos je bilo zelo težko, ker je zelo vroče, a iskreni verniki, ki to sprejmejo kot versko obvezo, so se temu posvetili in to prakticirali, je pojasnil Porić. Vnos tekočine in tudi hrane v organizem so verniki po njegovih besedah nadoknadili v večernem oziroma nočnem času.

Položitev temeljnega kamna za džamijo je predvidena za 14. septembra

Po sončnem zahodu se namreč verniki v času postnega meseca zberejo pri molitvi, ki ji sledi večerja - iftar. V Islamski skupnosti v Sloveniji so tako letošnji prvi dan posta že peto leto zapored pripravili iftar v Ljubljani na zemljišču, namenjenem gradnji džamije. Pred nekaj dnevi pa so v ljubljanskih Dravljah organizirali donatorski iftar, na katerem so zbrali 40.000 evrov za džamijo, navaja Porić. Položitev temeljnega kamna za džamijo je sicer predvidena za 14. septembra.

Post od sončnega vzhoda do zahoda v času meseca ramadana je ena od islamskih praktičnih dolžnosti. Po Porićevih besedah za post obstajajo olajšave za tiste, ki opravljajo težka fizična dela in druge, ki se nimajo možnosti postiti. Obveznosti se lahko v tem času izognejo in jo nadoknadijo v teku naslednjega leta.

V času posta od zore do sončnega zahoda se verniki odrekajo vsem dobrinam in posvečajo molitvi

V času posta od zore do sončnega zahoda se verniki odrekajo vsem dobrinam in posvečajo molitvi, po Porićevih besedah se skušajo tako približati Bogu. "Poskusili smo razumeti več kot milijardo ljudi na svetu, ki nimajo dovolj hrane za normalno preživetje. Organizirali smo iftarje, ponudili gostoljubnost svojim najbližjim, sosedom in prijateljem," je pojasnil. Po Porićevih besedah iz posta izhajajo kot močnejši verniki in močnejše osebe.

Postu sledi tridnevni bajram, ki je priložnost, da verniki svoje veselje in srečo delijo z družino, sorodniki, prijatelji in sosedi. Praznik bodo začeli s tradicionalnimi molitvami ob sončnem vzhodu.