Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

“Onkraj besed je skrito vse”

Nocoj in jutri bodo v Lutkovnem gledališču Ljubljana premierno uprizorili dramsko predstavo za mlade Eugèna IonescaInštrukcija v režiji Matjaža Zupančiča.

Dramo, ki bistveno označuje evropsko gledališče na prelomu tisočletja, je bilo na slovenskih odrih nazadnje mogoče videti pred desetletjem. Ta smešna – in hkrati kruta – učna ura o profesorju, ki se izživlja nad svojo učenko pod pretvezo, da izvaja inštrukcije, vedno znova kliče po interpretaciji. Njene dramaturške in vsebinske inovacije pa tudi danes presenečajo s svojo svežino, duhovitostjo in aktualnostjo.

Po beseda režiserja, ki je besedilo označil kot dramsko umetnino, pri kateri je v prvi vrsti pomembna interpretacija njene strukture, predstava ne potrebuje hitropotezne aktualizacije, zahteva pa veliko igralskega artizma. V skladu z modernističnim jedrom teksta so poskušali izhajati iz principa »manj je več«, zato bodo na odru, poleg igralcev, postavljeni samo še kavč, lutka in kocka.

Ključen podton v igri je malce drugačno branje razmerja med služkinjo in profesorjem. Zupančič pa je poudaril, da je glavna obsesija igre jezik, ki ima tudi jasno dramaturško funkcijo in pelje v dominacijo profesorja nad učenko. Kot je zapisal v gledališkem listu, »lahko za Inštrukcijo rečemo, da je onkraj besed skrito vse. Ker ne povedo ničesar. Jezik pelje v zločin. Zato 'tragika jezika', kot jo je formuliral Ionescov modernizem, danes zveni srhljivo aktualno. Vsekakor pa Inštrukcija ostaja igra o nasilju: o mentalnem in fizičnem nasilju. Igra pripelje burlesko čez rob absurda; komedija za seboj pusti strah.«

V predstavi bodo nastopili Boris Ostan k. g. v vlogi profesorja, Asja Kahrimanović v vlogi učenke in Nina Skrbinšek v vlogi služkinje. nr

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor