Prešernov dan bo že zjutraj zaznamoval pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki bo spomnil na 170. obletnico nastanka Prešernove Zdravljice. Osrednja slovesnost, na kateri bo nagovoril minister za kulturo Uroš Grilc, se bo v bližnji Vrbi, pesnikovem rojstnem kraju, začela ob 13. uri.

V Kranju, kjer je Prešeren pokopan, bodo popoldne v Galeriji Prešernovih nagrajencev odprli fotografsko razstavo Toneta Stojka s portreti letošnjih dobitnikov najpomembnejših slovenskih nagrad v kulturi. Sledilo bo srečanje s Prešernovimi nagrajenci 2014 z naslovom Shod muz na kranjskem Parnasi v Prešernovem gledališču Kranj. Še pred tem bo minister Grilc na Brdu pri Kranju pripravil tradicionalni sprejem za lavreate.

V Ljubljani bo predsednik republike Borut Pahor dopoldne položil venec pred Prešernovim spomenikom, opoldne pa bo tam sledil tradicionalni recital Prešernove poezije v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Nastopili bodo igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledališč, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT. Zdravljico bo interpretiral igralec Aleš Valič.

S celodnevnim programom, posvečenim 100-letnici rojstva pisatelja Vitomila Zupana, se bodo slovenskemu kulturnemu prazniku poklonili tudi v knjigarni Konzorcij.

Na Prešernov dan, ki je dela prost, po vsej Sloveniji, v tujini in zamejstvu pripravijo razstave, koncerte in druge dogodke. Na proslavi večer pred praznikom pa razglasijo dobitnike Prešernovih nagrad.

Nagradi za življenjsko delo sta letos prejela akademik Pavle Merku in pisatelj Vladimir Kavčič. Nagrade Prešernovega sklada so dobili pesnik Vladimir Kos, akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler, gledališki režiser Jernej Lorenci, režiser Jože Možina, Slovenski tolkalni projekt SToP in igralka Vesna Pernarčič.