Glede na Koran se ramadan začne, ko je po mlaju spet moč videti lunin krajec - letos je to v večini držav danes. Ob koncu ramadana muslimani praznujejo tridnevni ramadanski bajram.

V času posta se muslimani od zore do sončnega zahoda odrekajo hrani in pijači, pa tudi vsem strastem ter grdim mislim in besedam. To je čas, ko se posvečajo razmišljanju o življenju in preizkušajo svojo pripravljenost odreči se lagodnosti življenja.

Na ta način naj bi razumeli, da so dobrine in premoženje le sredstvo za in ne cilj življenja. Ramadan je poleg tega mesec Korana, ko naj bi se muslimani intenzivno posvečali branju in razlagi svoje svete knjige.

Je eden od petih stebrov islama, med katerimi so tudi izpovedovanje vere v Alaha in njegovega preroka Mohameda, molitev petkrat na dan, dajanje miloščine revnim in bolnim ter romanje v Meko vsaj enkrat v življenju.

Ramadan sicer velja tudi za mesec miru in sprave. Kljub temu pa so islamistične teroristične organizacije v preteklosti tudi v postnem mesecu izvajale napade na "nevernike", piše nemška tiskovna agencija dpa.

V Sloveniji se je za muslimane ramadan začel že v ponedeljek, danes pa je prvi postni dan. Slovenska islamska skupnost v tem času aktivnosti načrtuje v 18 mestih po vsej državi. Najpomembnejša je večerna molitev (teravih-namaz), organizirane pa bodo tudi skupne večerje ob koncu posta (iftar). V Ljubljani, Velenju, Kopru in na Jesenicah bodo organizirali iftarje za mladino.

Predstavniki islamske skupnosti bodo obiskali vse krajevne odbore (džemate) v Sloveniji, sodelovali na iftarjih ter nagovarjali vernike. Moto letošnjega postnega meseca je pravilna vzgoja otrok in mladine, zato bodo tudi predavanja v tem času posvečena tej temi.