Nekaj izvajalcev, ki jih je ljudska pesem na sredini prejšnjega stoletja vodila v ustvarjanje avtorskih skladb, je postavilo tako visoke standarde, da so se vse kasnejše generacije godcev v celoti zgledovale po teh nekaj osebah in ansamblih. Zdi se, da so zdajšnje mlade zasedbe, ki po veselicah igrajo Golico, Čebelarja, V dolini tihi itd., prevzele vlogo nekdanjih ljudskih godcev. Tistih, ki so v preteklosti promovirali ljudsko kulturo in skrbeli, da se je slovenska beseda lahko širše uveljavljala tudi v glasbeni umetnosti. Če se zdi, da znotraj nekaterih glasbenih žanrov prihaja do razkolov, pa narodnozabavna publika in izvajalci ostajajo močna skupnost, družbeni in tudi glasbenoekonomski fenomen.

Talent že pri rosnih sedmih letih

Kljub kislemu vremenu zadnjih tednov se kažejo spremembe. Še malo pa bodo čebelice resnično naznanile pomlad. Lojze Slak, ena ključnih osebnosti, ki je za sabo pustila množico oboževalcev in katere glasbena zapuščina nikoli ne bo pošla iz slovenskih ušes, bi v prihodnjih mesecih, natančneje 23. julija, praznoval častitljivih 81 let. Godec iz pokrajine cvička, ki je svoje življenje namenil igranju diatonične harmonike in razveseljevanju poslušalcev, velja za enega bolj spoštovanih osebnosti v naši ljudski in popularni kulturi.

Slak je bil talent. Že pri rosnih sedmih letih je kot samouk znal zaigrati veliko skladb. Do tega težkega z mehom in tipkam opremljenega instrumenta ga je nevede pripeljal njegov stric Ludvik Barbo, ki je kasneje veljal za njegovega vzornika. A talent je treba negovati – vaja, vaja in vaja. Da je v Lojzu bival kolektivni duh, dokazuje dejstvo, da je že sredi 50. let prejšnjega stoletja sodeloval v Ansamblu bratov Slak. Družina Slak je štela deset otrok, šest deklet in štiri fante, tako da kadra ni primanjkovalo. A pravo podobo, s katero je Slak postal eden izmed ambasadorjev slovenstva in naše kulture v svetu, si je ustvaril v zasedbi Ansambla Lojzeta Slaka, z vokalno pomočjo gorenjskih Fantov s Praprotna. Z njimi je ustvaril najlepše narodnozabave skladbe, ki se iz dneva v dan širijo iz ust in mehov mlajših in starejših zasedb. Doživel je tudi zavidanja vredne nastope in turneje, ki so mokre sanje vsakega glasbenika – ZDA, Kanada, Avstralija, Evropa. Kvaliteta glasbe, pravi trenutek in mesto so tisto, kar lahko glasbenika poda na tako širno pot. Takšno srečo in blagoslov so imeli še Ansambel bratov Avsenik in peščica drugih slovenskih izvajalcev.

Slak kot Les Paul narodnozabavne glasbe

Tako kot je ameriški glasbenik in inovator Les Paul vplival na rokenrol, je »dolenjski slavček« na narodnozabavno glasbo. Glasba je eno, izmisliti si koncept, inovirati instrument, ki je osnova za vso nadaljnjo glasbeno produkcijo, pa je drugo. Les Paul je svetu približal večkanalno snemanje in Gibson kitaro s polnim trupom, Slak je diatonični harmoniki dal tako imenovani dodaten Slakov gumb za melodijo in poseben četrti gumb za bas. Tako je zdaj harmonika, narejena po njegovi zamisli, opremljena z vsem potrebnim, da je z njo mogoče igrati vse zvrsti glasbe. Da je povezava med kitaristom in harmonikarjem zelo zanimiva, dokazuje dejstvo, da sta bila oba odprta za različne glasbene žanre. Les Paul je skakal od džeza, bluza, rokenrola do kantrija, Slak je od narodnozabavne šel v rokenrol sceno in z ljubljansko rock zasedbo Big Foot Mama naredil »rock poskočnico« Pomlad. To so predstavili tudi na podelitvi nagrad viktor in si za izvirno delo prislužili pohvale vse Slovenije. Natopili so tudi na Rock Otočcu.

Njegova glasba ni pozabljena

Leta 1960 se je poročil z Ivanko Gaber, v zakonu sta se jima rodila dva sinova. Prodal ogromno število plošč, naredil nešteto skladb, ki so že popolnoma ponarodele, inoviral diatonično harmoniko, imel znamenit stil igranja, sam prideloval priznan cviček … Leta 2011 pa je Lojze Slak v 80. letu podlegel dalj časa trajajoči bolezni. Po takšnem dogodku ne preostane drugega, kot da njegovo ime, glasba in pojavnost med nami ostanejo še v prihodnje.

Že dalj časa visi v zraku, zdaj se bo zadeva uresničila. V soboto 20. aprila se bo odvil koncert v Slakov spomin: »Tvoje pesmi živijo naprej«. Dogodek bo prirejen v veliki večnamenski dvorani Stožice v Ljubljani. Na koncertu bodo ob spremljevalnih zvokih simfoničnega orkestra RTV Slovenija sodelovali Fantje s Praprotna, zadnja zasedba Tria Slak in Saša Pavček s poezijo Toneta Pavčka. Prav tako pa se bodo velikanu narodnozabavne glasbe poklonili tudi gostje na harmoniki: Matija Slak, Rok Švab, Peter Fink, Brane Klavžar in Tine Lesjak.

A sam koncert ne bo dovolj. Treba bo nadaljevati v enakem tempu kot do zdaj: ko so vaške ali gasilske veselice, poroke, tudi rock koncerti in druge slovesnosti v znamenju harmonikarskih skladb naših največjih narodnozabavnih avtorjev. S tem nikakor ne mislimo na opustitev nove, avtorske glasbe, le polagamo na srce, da ne smemo pozabiti.