Strokovnjak Mednarodne organizacije za delo (ILO) Roger Plant je v izjavi novinarjem ob robu konference OVSE pojasnil, da 75 let stara definicija ILO prisilno delo opredeljuje kot delo, ki ga neka oseba opravlja proti svoji volji, hkrati pa ga ne more opustiti, ne da bi jo doletele negativne posledice. Žrtve sicer pogosto prostovoljno podpišejo zanje neugodne pogodbe s trgovci z ljudmi, kar pa še ne pomeni, da je to legalno, ker so načrtno zavedene in občutijo posledice šele v državi, kamor jih prodajo.

Kot je poudarila Konradova, ni vsak, ki migrira zaradi dela, žrtev trgovanja z belim blagom, trgovanja s ciljem prisilnega dela pa ne smemo zamenjevati s slabimi delovnimi pogoji ali prenizkim plačilom za delo. Vendar pa problem obstaja in z njim se je treba spopasti, je opozorila. Sodelujoče države OVSE je zato Konradova pozvala, naj se borijo proti "sodobni obliki suženjstva" z aktivnim usklajevanjem in nadzorom "občutljivih" sektorjev, kot so gradbeništvo, kmetijstvo in pomoč pri gospodinjskih opravilih ter sodelovanjem z inšpektorati za delo, piše na spletni strani OVSE.

Kakih 200 udeležencev konference iz 55 sodelujočih držav OVSE in nevladnih organizacij je predlagalo tudi določene ukrepe za preprečevanje trgovanja z ljudmi za prisilno delo. Med njimi so poenotenje ukrepov po svetu, usklajevanje zakonodajnih sistemov ter nujnost krepitve boja proti vzrokom tega pojava.