Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Crvena jabuka bodo prestolnico obarvali rdeče

ljubljana -  Zadnje mesece so se na slovenskih odrih zvrstili številni balkanski glasbeniki in napovedanih je še kar nekaj koncertov znanih Balkancev. V četrtek bo v Mediaparku oziroma Cvetličarni svoje občinstvo zabavala legendarna zasedba Crvena jabuka.

Sredi osemdesetih so Dražen Ričl, Aljoša Buha, Darko Jelčić, Dražen Žerić in Željko Arslanagić. (Foto: Crvenajabuka.com)

Novi primitivizem

Skupina se je oblikovala v začetku 80. v Sarajevu, novi glasbeni val pa so njegovi »izumitelji« poimenovali »new primitives«. Začelo se je z E.J. Kurtovićem in Zabranjenim pušenjem, nadaljevalo pa z ustanovitvijo skupin Bombaj štampa, Plavi orkestar in drugih.

Leta 1985 se je pet mladeničev, ki poslušajo isto glasbo, imajo radi lepe stvari in ljudi, zbralo na kupu ter ustvarilo zasedbo Crvena jabuka. Člani začetne postave so bili Dražen Ričl (kitara, vokal) , Aljoša Buha (bas), Darko Jelčić (bobni), Dražen Žerić (klaviature) in Željko Arslanagić (ritem kitara. Takrat so nastale tudi prve uspešnice, kot so Bježi kišo s prozora, Dirlija in Sa tvojih usana.

Prometna nesreča

Njihov prvi nastop bi se moral zgoditi 18. septembra 1986 v Mostarju, vendar se ni nikoli. Pri Jablanici se je zgodila prometna nesreča, v kateri sta umrla Ričl in Buha, v spomin nanje pa je nastal album Za sve ove godine. Po tistem preostali člani niso hoteli nadaljevati, vendar so si kasneje - po mnenju mnogih »na srečo« - premislili.

Pridružil se jim je Nikša Bratoš kot producent, ki je postal tudi član skupine. Njihovo sodelovanje je izstrelilo številne hite in prislužilo diskografske nagrade. Dražen Žerić, ki je nadomestil prvega pevca, je postal ne samo glavni vokalist, temveč tudi sinonim za Crveno jabuko. Juti boste imeli priložnost slišati kopico njihovih največjih uspešnic, kot so Ima nešto od srca do srca, Zovu nas ulice, Nekako s prolječa (duet Kemalom Montenom), Bacila je sve niz rijeku (priredba Indexov), To mi radi, S tvojih usana, Bijeli božić (duet s Sašo Lošićem), Svijet je lopta šarena, Sanjati in Volio bih da si tu.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Spoznavni večer Komentarji

Spoznavni večer

Prvi razprodani in odlično sprejeti koncerti iz cikla predstavitev turške umetnosti v Cankarjevem domu so dvojno znamenje. Turčija je tukajšnjim ušesom glasbeno bliže, kot bi si upali priznati, a je tudi dlje od umišljene bližine. Več »

"Napredek se kaže v majhnih korakih" Ljubljana

"Napredek se kaže v majhnih korakih"

Lions klub Ljubljana Emona je v soboto popoldan v Slovenski filharmoniji pripravil šesti tradicionalni dobrodelni koncert Otroci otrokom, ki so ga tokrat posvetili varovancem Centra Dolfke Boštjančič iz Drage pri Igu. Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor