Najboljše slovenske zgodbe

Že sedmo Dnevnikovo fabulo, nagrado za najboljšo izvirno zbirko kratke proze v preteklih dveh letih, bodo podelili na slavnostnem odprtju festivala v klubu Cankarjevega doma. Strokovna žirija, ki jo sestavljajo esejistka in prevajalka dr. Seta Knop, literarna kritičarka Gaja Kos (predsednica), novinarka in kritičarka Sandra Krkoč, pesnik in publicist Vid Sagadin ter publicistka in urednica Alenka Vesenjak, bo zmagovalca izbrala tik pred prireditvijo izmed štirih nominiranih kratkozgodbenih zbirk. To so Džehenem Dušana Čatra, Duhovi Mihe Mazzinija, Druge zgodbe Uroša Sadka in Nostalgija Dušana Šarotarja. Z vsemi štirimi avtorji se bo nocoj, pred podelitvijo nagrade, pogovarjala publicistka Manca G. Renko, za glasbo pa bo poskrbela zasedba Narat s kantavtorjem Boštjanom Naratom na čelu.

A to bo le uvod v bogat programski del festivala; osrednje prizorišče bo tudi pozneje ostal klub Cankarjevega doma, kjer bodo nastopili uveljavljeni tuji pisatelji, soorganizatorja Študentska založba in Cankarjev dom pa že zdaj opozarjata občinstvo, naj si pravočasno zagotovi brezplačne vstopnice, saj je v preteklih letih marsikdo ostal pred vrati dvorane, ki lahko sprejme 200 ljudi. Temu se ne gre čuditi, saj bo Fabulo tudi letos obiskalo nekaj izjemno zanimivih imen, njihov prihod pa bodo pospremili novi prevodi njihovih del.

Od Finske do Indije

Leeno Krohn, finsko avtorico, ki v svojih delih prepleta fantastiko in filozofijo ter jo posebej zanima razvoj umetne inteligence, bomo tako sploh prvič brali v slovenščini. V Ljubljano prihaja tudi Amitav Ghosh, v angleščini pišoči bengalski avtor in doktor socialne antropologije, ki se ukvarja s temami kolonializma, migracij in diaspore, romane pa pogosto umešča v zgodovinske kraje in prostore. V Švici živeči Mihail Šiškin velja za izjemnega stilista in trenutno najbolj nagrajevanega ter prevajanega ruskega avtorja. Festival bo okronal še obisk britanskega pisateljskega zvezdnika Hanifa Kureishija, najbolj znanega po prvencu Buda iz predmestja, ki bo nastopil ob zaključku festivala, to je 10. marca.

Festivala se bodo udeležili tudi slovenski avtorji, Dušan Čater, Mojca Kumerdej, Andrej Skubic, Suzana Tratnik in Goran Vojnović, ki so posebej za to priložnost združili peresa v skupni zbirki kratke proze Dan zmage. V tej so, vsak na svoj način, angažirano, a hkrati berljivo obravnavali socialne in družbene problematike sodobnega sveta. Angažirana literatura je letos tudi v fokusu festivala: o njej bodo razpravljali avtorji Dneva zmage na skupnem in posameznih predstavitvenih večerih, pesnica Katja Perat in vsestranski ustvarjalec Vinko Möderndorfer pa bosta poiskala stično točko med angažmaji različnih generacij. Na programu je še okrogla miza o socialističnem realizmu in angažirani literaturi med prvo in drugo svetovno vojno, predstavila pa se bo tudi mednarodna mreža ICORN, ki skrbi za preganjane pisatelje.

Simpozij o Franzu Kafki

Poseben dodatek k festivalu bo celodnevni simpozij o Franzu Kafki, ki se ga bo udeležilo nekaj vidnih tujih strokovnjakov. Poseben dvodnevni program bo namenjen še enemu svetovnem klasiku, ki pa je v Sloveniji le malo znan, Švicarju Robertu Walserju. Ob glavnih programskih točkah bodo festival spremljali še drugi dogodki, namenjeni tako najmlajšim kot starejšim, a tudi različnim ogroženim skupinam.