Kot so sporočili z Žekšovega urada, je minister že opravil več pogovorov v zvezi z omenjeno problematiko, na katero je minuli konec tedna opozoril Primorski dnevnik, češ da naj bi oddaje v slovenskem jeziku na Rai lahko ugasnile, saj med kanali, ki jih namerava družba Rai obdržati v Furlaniji - Julijski krajini (FJK), ni tistega, preko katerega se trenutno oddajajo programi v slovenščini.

Žekš se je v zvezi s problematiko pogovarjal s pristojnimi tako na RTV Slovenija kot na Rai, po dosedanjih zagotovilih pa bo po prehodu na digitalni sistem vidljivost slovenskih programov možna v okviru tretje mreže Rai, so še sporočili z Žekšovega urada. Pri tem so še izpostavili pričakovanje, da bo italijanska stran zagotovila nemoteno spremljanje televizijskih programov Rai v slovenskem jeziku.

Na to bo Žekš opozoril tudi med načrtovanim obiskom v Rimu jeseni sicer pa na vprašanje vidljivosti televizijskih programov v zamejstvu, predvsem v Videmski pokrajini, kjer to ni mogoče, vseskozi opozarja pri vseh stikih z italijanskimi predstavniki, so še napovedali. Oddaje v slovenskem jeziku so namreč vidne le na Tržaškem in Goriškem, ne pa na območju pokrajine Videm, kjer tudi živi slovenska narodna skupnost.

Kot je v soboto poročal Primorski dnevnik, so se 10. junija v Trstu sestali predstavniki družbe RaiWay, ki je pristojna za prehod na digitalno televizijo, in krajevni inštalaterji televizijskih anten. Pri tem je odgovorni družbe RaiWay za FJK dejal, da bo družba v FJK zase obdržala tri kanale, preko katerih naj bi bilo mogoče doseči osemnajst Raijevih programov.

Pri tem so inštalaterji ugotovili, da med kanali ni tako imenovanega kanala Rai3 Bis, preko katerega se na podlagi konvencije med italijansko vlado in družbo Rai od leta 1995 oddajajo televizijski programi v slovenskem jeziku. Na vprašanje, kaj nameravajo storiti v zvezi s kanalom Rai3 Bis, pa so predstavniki družbe RaiWay odgovorili, da o tem nič ne vedo in da čakajo na ukaze iz Rima. Dokončni prehod iz analogne v digitalno tehniko je sicer v FJK načrtovan za november, je še izpostavil Primorski dnevnik.