"Kraljestvo se je s pojasnilom, da rokopisi pripadajo Jordaniji, pritožilo tudi na Unesco," je zapisala Rafea Harahsheh z državnega oddelka za starine in dodala, da ima država dokumente, s katerimi lahko dokaže lastništvo rokopisov. Ni pa navedla, kdaj natančno je Jordanija, ki je mirovno pogodbo z Izraelom podpisala leta 1994, vložila pritožbo na Unesco.

Rokopisi, nekateri izmed njih datirajo v 3. stoletje pr. n. št., so bili do nedelje na ogled na razstavi v kanadskem muzeju "Toronto Royal Ontario Museum". "Prizadevamo si, da bi dobili nazaj predmete kulturne dediščine, ki so nam bili ukradeni, med njimi omenjene rokopise," je dejala Harahshehova. Jordanija je zato zaprosila Kanado, naj zadrži rokopise, sklicujoč se na konvencijo o zaščiti kulturne dediščine v primeru vojne iz leta 1954, ki sta jo državi podpisali.

"Zaenkrat ima Kanada zadržke. Še vedno proučujemo naše možnosti," je za AFP povedal minister za turizem in starine Maha Khatib. Predstavnik za stike z javnostmi kanadskega zunanjega ministrstva pa je za AFP že pred tem povedal, da ne bi bilo primerno, da se Kanada vmeša v spor med Jordanijo in Izraelom glede rokopisov.

Mrtvomorski rokopisi, ki osvetljujejo začetke judovstva in krščanstva, sodijo med največje arheološke najdbe vseh časov. Prve je leta 1947 v votlini blizu naselja Kumran po naključju odkril pastir. Izraelske oblasti so prepričane, da je Izrael zakoniti skrbnik Mrtvomorskih rokopisov.