Končne zmagovalce festivala bodo razglasili 9. maja. Med 13. filmi, ki so prejeli posebno nagrado žirije, sta med drugim tudi dokumentarec Novi okoljevarstveniki (The New Environmentalists) Roberta Redforda in film Susan Sarandon Ni ga čez čokolado (Nothing Like Chocolate).

Kriteriji, ki jih je upoštevala žirija, so bili izviren pristop za ohranitev planeta, pomen izobraževanja in dvigovanja samozavesti med ljudmi, medkulturni dialog, premagovanje stereotipov ter spoštovanje različnih kultur, so sporočili z RTV Slovenija.

Dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj, ki je nastal v koprodukciji TV Slovenija, predstavlja delo in osebnost karizmatičnega misijonarja, ki je s sodelavci gibanja Akamasoa pomagal več kot 23.000 brezdomcem. Film postavlja Opeko pri spopadu z revščino in preveliko potrošnjo ter pri varovanju okolja za globalni zgled pri reševanju največjih svetovnih problemov.

Možina je za film dobil že več mednarodnih nagrad in priznanj. Nazadnje je marca na mednarodnem filmskem festivalu v Kanadi (Canada International Film Festival) prejel nagrado za odličnost na področju filmskega ustvarjanja.

Film, za katerega je Možina lani prejel tudi nagrado za najboljšega režiserja dokumentarnih filmov na festivalu ITN v Hollywoodu, je nominiran tudi za najboljši tuji dokumentarni film na evropskem Filmskem festivalu v St. Tropezu, Možina pa za najboljšega režiserja. Celovečerec je bil prvič predvajan decembra leta 2011 na TV Slovenija. Ob drugi ponovitvi si je film ogledalo več kot 200.000 gledalcev.

Misijonarja, lazarista Opeko so letos predlagali za Nobelovo nagrado za mir. Predlog poleg slovenskega političnega in cerkvenega vrha podpirajo številne javne osebnosti iz Slovenije in tujine.