Na festivalu v Clevelandu si bo mogoče ogledati 180 celovečernih in 165 dokumentarnih filmov. Film Šanghaj bo predvajan v okviru tekmovalnega programa, gledalci pa si ga bodo lahko ogledali trikrat: 12., 13. in 14. aprila. Projekcije filma se bo udeležil tudi generalni konzul RS v Clevelandu Jurček Žmauc, so sporočili iz Arsmedie, ki je producent filma.

Film bo nato odpotoval v Peking, kjer bodo na festivalu v osmih dneh prikazali več kot 260 filmov. Film Šanhaj je uvrščen v sekcijo Panorama. Projekcije filma se bo udeležila tudi slovenska veleposlanica v Pekingu Marija Adanja.

Svetovno distribucijo filma Šanghaj je prevzela mednarodna distribucijska hiša Breakthrough Entertainment, ki ima sedež v Torontu. Hiša je ena izmed največjih kanadskih televizijskih producentov in distributerjev.

Zgodba štirih generacij romske družine

Šanghaj predstavlja zgodbo štirih generacij romske družine Mirga, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. Belmondo je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas in jo poimenuje Šanghaj. S pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti njegovo naselje hitro raste. Toda ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje.

Glavno moško vlogo igra makedonski igralec Visar Vishka, ob njem pa v filmu nastopajo Bojan Emeršič in Senad Bašić ter igralka Asli Bayram. Avtor glasbe je Saša Lošić.

Film Šanghaj je na svetovni premieri na 36. festivalu svetovnega filma v Montrealu osvojil nagrado za najboljši scenarij. Oktobra 2012 je bil prikazan v Sarajevu, med 1. in 6. novembrom pa še na festivalu Diaspora v Torontu. Novembra 2012 je odprl evropski festival Cinedays v Skopju. Film je lani odprl tudi Festival slovenskega filma.

Drugi celovečerni film Šanghaj Marka Naberšnika - po uspešnici Petelinji zajtrk - je prejel tudi zlato rolo.