Sama ideja za Blok Party se je simpatičnemu raperju Trkaju porodila, že ob izidu albuma Pasoš, ki ga je na račun najstniške stave posvetil ravno Savskemu naselju, kjer je bil tudi rojen in odraščal. Na otroštvo in kasneje najstniška leta med bloki Savca ga še danes vežejo nepozabni trenutki. Ena izmed pesmi na omenjenem albuma nosi tudi naslov Blok Party in ta je bila povod za realizacijo projekta, ki je že lani presegel vse okvire prvotno zastavljene ideje - na zabavo pred prag domačega bloka povabiti vse svoje sosede in prijatelje.

Trkaj je s svojo idejo navdušil tudi svojo nekdanjo učiteljico, danes pa ravnateljico OŠ Savsko naselje Verico Šenica, ki sta o ideji veliko premlevala in iskala najboljše rešitve, na koncu pa se prepustila toku dogajanja in kot je povedala Šenica, splavala. »Seveda je treba povedati, da je projekt podprl tudi učiteljski zbor. Vsi učitelji so danes v šoli in aktivno sodelujejo pri projektu, tako kot večina naših učencev« je povedala dobro razpoložena ravnateljica in dodala, da ji je letošnja tema dogodka še posebej všeč. »Zadovoljni smo, da smo k sodelovanju lahko povabili med drugim tudi Inštitut Jožefa Štefana, s katerim je šola pred tremi meseci začela tudi aktivneje sodelovati. V obliki dejavnosti, s katerimi spodbujamo naše učence tudi na področju raziskovanja in na tehničnem področju, da dobijo vzpodbudo po nekem cilju.«

Vsekakor odlične in vzpodbudne ideje ravnateljice šole, ki bo zagotovo dala dobro podlago novi generaciji Savčanov, ki pa so že od nekdaj, kot pravi Trkaj, nekaj posebnega. »Vsaka četrt ima svoje legende, posebneže, genije in seveda nenapisane zakone In v se rodij Savskem naselju se rodijo posebni ljudje, z velikim srcem in neko pripadnostjo,« je s srčnostjo in s patriotizmom povedal Trkaj. Navsezadnje je naselje prvo ljubljansko blokovsko naselje in imamo tradicijo. »Savčan si celo življenje in toliko kot je ljudi, toliko je zgodb,« je še povedal Trkaj in pokazal na maketo naselja, kjer je del zgodb tudi bilo predstavljenih.

S slogo in solidarnostjo do sprememb

Kljub dežnim kapljam in za konec maja precej nizkim temperaturam so stanovalci Savskega naselja ponovno dokazali, da so dobri in prijateljski sosedski odnosi tisto, kar družba potrebuje. »S slogo in solidarnostjo lahko dosežemo spremembe, ljudje smo se namreč začeli ponovno povezovati. A za druženje ne potrebujemo shodov pred parlamentom, temveč pred svojimi bloki, saj šele takrat, ko nam bo uspelo združiti vso to energije skupaj, verjamem, da bo prišlo tudi do sprememb,« je še povedal Trkaj, med tem ko se je iz zvočnikov širil refren »Beton, bloki, sonce, travca – dober dan iz Savca«, Trkajevega komada Lep dan iz Savca.

Pestro dogajanje, ki se je nadaljevalo v pozno popoldne so popestrili številni nastopajoči, med drugim tudi Nina Pušlar, In & Out, Alya, Demetra Malalan, Manca Špik, Sausages, Da Phenomena, Panda, Gušti & Zala in drugi.