Spomladi 2006 sem sedel z Miranom Rusjanom in snemal najin pogovor o glasbeni založbi Moonlee, ki jo navigira od leta 2004. "Kot stari punkerji z majico z napisom Kill Your Idols nismo nikoli razmišljali, da bi oponašali nekoga. Naš navdih so skupine, ki nas ponesejo in pretresejo. Ko se ti na koncertu prikrade skrivnosten nasmeh in ti pritrdi, da je to tisto pravo. Odlični živi koncerti so glavni kriterij izbire skupin. Želimo sodelovati s tistimi, ki dejansko živijo in uživajo na odru, ne pa s tistimi, ki obstajajo zgolj v medijih in so napihnjeni kot balon," mi je umirjeno razlagal Solkanec v Ljubljani. Do danes je založba nanizala čez dvajset izdaj, svojih smernic in stališč pa ni spremenila. Namesto megalomanstva in pretencioznosti še vedno deluje v mejah zmožnosti, posodobil se je predvsem način dela, ki upošteva in izkorišča prednosti spleta ter zaobhaja zagate in ovire razpadajoče neodvisne distribucijske mreže.

Minulo soboto se je v Menzi pri koritu na Metelkovi odvila vsakoletna koncertna revija aktualnih varovancev založbe. Na tokratni Moonleejadi so nastopili hrvaški Senata Fox, Storms in Debeli precjednik, beograjski Repetitor in domači Nikki Louder. Čvrsta, barvita, internacionalna in prijateljska druščina na in pod odrom je potrdila, da Rusjanove besede izpred petih let še vedno stojijo. "Okoli Mr. Moonleeja kot osrednje figure založbe se je dejansko zbrala velika družina. Poleg mene in Sixa (Danijela Sikore, op.p.), ki sva glavni gonilni sili založbe, ter vseh glasbenih skupin ta vključuje številne druge posameznike, ki nam na različne načine pomagajo in nas podpirajo - oblikovalci, donatorji, ulični tim. Ogromno nam pomeni njihova nesebična pomoč. Njihovo navdušenje nad tem, kar počnemo, nam daje dodatno spodbudo. Kljub pisanosti Moonleejevega klana je naš skupni imenovalec zelo preprost - slepa zaljubljenost in nora predanost glasbi v njeni najbolj prvinski obliki, kjer ni ne prostora ne časa za sanjarjenje o denarju, slavi in silikonu."

"Ta biznis ni tako lahek, kot se mogoče zdi. Mogoče je zdaj čas, ko si mlada in ko začenjaš, da se prepustiš strokovnjakom in jim zaupaš, ker vejo, kaj počnejo," je večer kasneje članica strokovne komisije svetovala eni izmed še nepolnoletnih konkurentk na Misiji Evrovizija. Uboge punce so se znašle v primežu ekspertov-privatnikov, ki jih preobražajo v lutke. Brezdušna manipulacija velikih besed in dejanj na trenutke meji že skoraj na prostitutizacijo in genski inženiring mladih glasov za nacionalne cilje, vsekakor pa je v duhu vsesplošnega domačijskega in infantilnega populizma, podprtega z vsemogočimi twitterji in nagomilanim budžetom, ki je še dodatno ohromil preostali del nacionalkinega "razvedrilnega" programa.

Zakaj je dobro, da imamo takšne založbe, kot je Moonlee? Ker agilno razbija zatohlost lažnega zvezdništva in glamurja, ki se je strupeno zajedel v družbeno tkivo. Ker ruši predvidljivost in uniformiranost. Ker ima bende, ki prodirajo na vse strani neba. Ker gori od entuziazma, internacionalizma in solidarnosti. Ker ne pristaja na godrnjanje o majhnosti trga, medijski zaplankanosti in državni (ne)pomoči. Ker je katapult svobode brez iluzij. Ker je resnična in otipljiva. Ker nudi in kaže drug(ačn)o pot.