"Ta nagrada je nagrada vseh mučencev preteklega stoletja, ko je trpelo preveč ljudi, ki so goreli kot slama," je dejal Pahor in pozval k previdnosti tudi v današnjem času: "Okusil sem Mussolinijevo, Hitlerjevo in Titovo nasilje, zato novim rodovom pravim: bodite previdni. Za svobodo, ki jo danes uživamo, smo plačali visoko ceno, in vendar opažamo, da se vračajo ideje, ki so povzročile katastrofe in za katere smo upali, da so enkrat za vselej pokopane."

Roman Nekropola je kmalu po izidu v italijanščini postal uspešnica, ki se je več tednov uvrščala na vrh lestvice najbolje prodajanih knjig, zaradi česar so jo morali že mesec dni po izidu dvakrat ponatisniti. Roman je prvič izšel že pred leti, a takrat ni požel zanimanja.

Žirija, ki podeljuje nagrado Premio Napoli, je letos razglasila šest enakovrednih zmagovalcev, tri italijanske in tri tuje književnike. Za knjigi leta sta bili izbrani Pahorjeva Nekropola kot najboljši tuji roman in Non avevo capito niente (Ničesar nisem razumel) Diega De Silve kot najboljši italijanski roman, ki govori o nenavadnem svetu neapeljske mafije camorre.

Zmagovalca je izbralo več kot 1600 bralcev, članov 196 knjižnih klubov v Italiji in tujini. Letošnji nagrajenci so poleg De Silve in Pahorja še Serge Latouche, Georges Huberman, Alfonso Berardinelli in Gabriele Frasca.