V nekaterih krajih v klobaso dajo celo posušene rožne liste. Navadno jo jedo spečeno na žaru, lahko pa jo tudi skuhajo v enolončnicah. Obstaja tudi oblika klobase, narejena iz teletine, a jagnječja klobasa je bolj razširjena.

Merguez je francoska beseda za klobaso, ki ji v arabščini rečejo mirkaz, kar pomeni klobasa. To poimenovanje klobase se prvič pojavi v 12. stoletju v andaluzijski arabščini, zato obstaja teorija, da je klobasa v resnici španska. Res je prvi zapisan recept za to klobaso iz 13. stoletja, zapisan pa je bil v kuharski knjigi španskih Mavrov. Prav mogoče je, da so se arabski zavojevalci Pirenejskega polotoka pri pripravi klobase zgledovali po španskih klobasah, le da so svinjino zamenjali z jagnjetino in teletino. Tako je nastala ena redkih klobas v kulinariki muslimanskih držav.

Klobasa je na prelomu 20. stoletja postala zelo priljubljena tudi v Franciji, kjer jo pogosto pripravijo v sendviču.