Dandanes imajo tapenado za tipično jed Provanse, toda iznašli je niso Francozi, temveč so jo začeli pripravljati Grki s Krete, v Provanso pa so jo prinesli Feničani nekje v 6. stoletju pred našim štetjem. Res pa je, da se imenuje po provansalski besedi za kapre – tapeneï. Kapre so bistvena sestavina jedi, ki ji da značilen okus, predvsem pa slanost. Kapre so namreč že v starih časih hranili v amforah, napolnjenih z olivnim oljem in soljo. Prav v amforah se je rodila tudi tapenada, saj so se med transportom kapre zmečkale in nastala je pasta, ki so jo uporabljali za kuhanje.

Podoben namaz pa so poznali tudi stari Rimljani. Najstarejši podoben recept je za jed, imenovano olivarum conditurae, iz rimske kuharske knjige De re rustica iz prvega stoletja našega štetja.

Ne glede na izvor je namaz v številnih različicah priljubljen po vsem Sredozemlju, saj mu v različnih regijah dodajajo še česen, timijan ali limonov sok.