»Najboljše je nefiltrirano, ki ga bomo po mojem mnenju tudi najbolje prodajali,« je brez okolišenja svojo najboljšo ponudbo izstrelil okroglolični točaj in dodal še zmerno, za Ljubljano ugodno ceno, 2,2 evra za velik vrč. »Sicer pa so okusna tudi posebna piva bok, ležak in triglav z več dodanega sladu in posledično tudi več alkohola,« je predstavil nabor. Tako smo začeli obisk sinoči odprte pivnice Pivovarne Union, ki je na odprtje čakala 150 let. Nabor devetih točenih piv bo dopolnjevala široka ponudba tradicionalne slovenske kuhinje, predstavljene na sodoben način.

Pivnica, še dišeča po sveže obdelanem lesu in nepogrešljivem vonju piva, je v nekdanji sladarni, kjer so nekoč sušili pivovski slad. Prijeten, a za pivnico nekoliko preveč svetel in premalo surov ambient je sinoči sprejel prve goste, povabljence ljubljanske smetane, ki so imeli privilegij prvi preizkusiti dobrote nove Unionove pogruntavščine. Manjkal ni niti župan Zoran Janković, ki naj bi celo prvič spil vrč piva in se ob tem slikovito izrazil: »Pivo je grenko, življenje pa malo bolj sladko.« Zbrane je pozdravil tudi predsednik uprave Skupine Laško Dušan Zorko: »Pivovarna Union je šla skozi lepe in težke čase. Zdaj se odpira mestu in upamo, da se bo tudi mesto nam.«

Velik vrček posebnih piv, ki izhajajo že iz leta 1960 in so jih ob obletnici ponovno zvarili, vas bo v pivnici stal dva evra in pol, navadno in filtrirano točeno 2,2 evra, za pivnico nepogrešljiva 'superca' oziroma litrski vrč pa štiri evre. Pokušnjo s tremi svetlimi in tremi temnimi pivi ter prigrizki bo mogoče preizkusiti za štiri evre in pol, ob razširjeni ponudbi Unionovih proizvodov pa bo »žal«, kot se je izrazil točaj, na voljo tudi laško pivo. Kuhinja bo ob menda legendarnem golažu obiskovalcem ponujala tradicionalno slovensko hrano na moderen način. Tako bodo za pivoljube na voljo krače »na malo drugačen način«, pivske klobase, rebrca, goveji jezik, kranjska in pivovske klobase pa tudi hobotnica s fižolom in sladice – takšne s pivom in brez. Cene se bodo gibale od treh do šestih evrov za prigrizke in okoli 12 evrov za kosilo. žb