Glede na to, da je tak način procesiranja pšenice starodaven, je težko ugotoviti, od kot izhaja bulgur. V Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu ga poznajo že tisočletja. V Bibliji ga opisujejo kot hrano Babiloncev in Hetitov pred 4000 leti, prav tako so ga jedli Arabci, Židje, Egipčani in Rimljani.

Skuhana, posušena in zlomljena pšenica ima različna imena. V Izraelu jo imenujejo dagan, Arabci jo večinoma poznajo kot arisah ali jarish, v Turčiji kot bulgur, v Indji kot dalia. V Turčiji poznajo drobnozrnati in grobi bulgur. Prvega uporabljajo v solatah in mesnih jedeh, drugega kot prilogo, uporablja pa se tudi kot zakuha v juhah.

V primerjavi z rižem ima nižji glikemični indeks in je vse bolj popularen tudi v zahodni kulinariki. Ne gre ga zamenjevati s kuskusom. Po pripravi sta si sicer podobna, razlika je v tem, da je za kuskus pšenica zmleta kot zdrob in nato skuhana in oblikovana, za bulgur pa uporabijo cela zrna.