Zgodba o nastanku kroštul ni legenda, temveč izraz revnega življenja na otokih. Nekoč so tam imeli, kar so pač imeli: ribe, nekaj malega jajc, nekaj malega moke. Maslo je bilo luksuz, ki se je kupoval na grame, ne pa razsipal v slaščicah. So pa imeli grapo in druge oblike žganja, še posebno priljubljen limonin liker limončelo, ki je postal glavna sestavina kroštul, preproste slaščice, a prav zaradi limončela bogatega okusa. Moka, liker, jajca, za noht masla, ocvrto v obliki pentlje – to je vse, kar potrebujete za dalmatinske krhke flancate. V Istri in Kvarnerju namesto limončela dodajo belo vino, lahko pa se doda tudi samo žganje.

Kroštule so tako popularne, da zdaj Hrvati, posebno Istrani, celo razmišljajo, da bi jih evropsko zaščitili. Za zdaj jih lično pakirane prodajajo turistom, ki so navdušeni nad obliko in okusom.