Jorkširski puding namreč nima prav nobene zveze s sladkim pudingom, kot ga poznamo pri nas. Ta jed ni nič drugega kot pečena skodelica iz testa, malce bolj umetelni mlinci, če hočete. Legenda pravi, da so ga kuharji severne Anglije iznašli zato, da bi nekako porabili maščobo, ki je kapljala iz pečenke med pečenjem, zato so jo preprosto polili po testenih skledicah.

Prvi recept za jorkširski puding je bil zapisan leta 1737 v knjigi Vse dolžnosti žene, a tedaj se je jed imenovala še Kapljajoči puding. Šele deset let kasneje so jo poimenovali jorkširski. Od leta 2008 velja standard, da se testene skledice ne smejo imenovati jorkširski puding, če niso visoke vsaj deset centimetrov.

Kot rečeno, se pečeno pecivo navadno uporablja kot priloga k pečenki. Lahko pa se ponudi tudi kot sladica, prelita z marmelado. V Yorkshiru je še vedno navada, da se puding servira posebej, pred glavno jedjo. Zato se ga drži tudi sloves, da je to jed, s katero se napolni želodce jedcev, da nato pojedo manj dragega mesa.