Vsak dan in na vsakem koraku poslušamo, kako se nam povečujejo življenjski stroški. Povečali so se izdatki za komunalo, vzdrževanje avtomobila, gorivo in tako naprej. Kaj pa stroški – izdatki za hrano? Tudi hrana se je nekoliko podražila, ampak ne toliko kot druge stvari. V bistvu hrana ni bila nikoli tako poceni, kot je danes. Koliko kaj stane? Paket žvečilnih gumijev stane od enega do treh evrov, preračunano na kilogram stane to od 30 do 45 evrov. Zobna pasta stane od dveh do štirih evrov, kar pomeni, da stane kilogram tega izdelka od 40 do 65 evrov. Primerjajmo zdaj s cenami osnovnih živil: kilogram kruha stane od 1,5 do 3,5 evra, liter mleka od 0,7 do 1,6 evra, kilogram mesa od štiri do 10 evrov, prav toliko zelenjave pa od enega do štirih evrov. Sklenemo lahko, da je hrana v primerjavi z drugimi izdelki poceni oziroma so drugi izdelki precenjeni.

In kako se proizvaja poceni hrana? Z množično proizvodnjo, ko v čim krajšem času pridelamo čim več in za to porabimo čim manj denarja. Za dosego tega cilja pa moramo uporabiti dodatke in tehnične pripomočke, s pomočjo katerih zaobidemo naravne zakonitosti. Kako pomembno je uživati kvalitetno hrano za naše zdravje, se običajno zavemo šele, ko zbolimo. Takrat ni več pomembno, kako smo oblečeni, kakšen avto vozimo in kakšno uro ali mobilni telefon imamo.