Testenine z grahovo kremo in filejem tuna

Potrebujemo: 320 g polnozrnatih peresnikov ali poljubnih drugih kratkih testenin, 300 g očiščenega fileja tuna, 5 žlic ekstra deviškega olivnega olja, 1 žlico limonovega soka, košček lupine ekološko pridelane limone, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 strok česna, nekaj izluščenih pistacij. Za grahovo kremo še 250 g mladih izluščenih grahovih zrn (če smo grah kupili v strokih, iz slednjih skuhamo malo zelenjavne osnove), 2 srednje veliki mladi čebuli, 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet bel poper, 1 manjši košček ingverja (lahko tudi izpustimo).

Priprava: File tuna oprhamo pod tekočo hladno vodo in dobro obrišemo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. V skodelici ga gladko razmešamo s tremi žlicami oljčnega olja ter s po malo soli in popra. V ponvi segrejemo dve žlici oljčnega olja, na katerem file tuna po vsaki strani pečemo največ dve minuti, da ostane na sredini rožnat (to je nujno). Narežemo ga na rezine in pokapljamo s česnovim prelivom ter mariniramo vsaj 20 minut. V večjem loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo, ingver pa olupimo in drobno nastrgamo. V ponvi segrejemo preostalo oljčno olje, na katerem tri minute počasi pražimo čebulo in ingver. Krop za kuhanje testenin posolimo, potem vanj stresemo testenine. Po navodilu na embalaži jih skuhamo na zob. Popraženi čebuli z ingverjem primešamo grahova zrna. Prilijemo le toliko vroče vode (ali zelenjavne osnove iz grahovih strokov, če jo imamo), da so zrna prekrita. Začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom, zavremo in počasi kuhamo pet minut. Tri četrtine kuhanega graha pretlačimo, zmešamo s preostalim grahom in dodamo malo drobno nastrgane limonove lupine. Kuhane testenine odcedimo. Dodamo jim grahovo kremo in limonov sok ter dobro premešamo. Testenine razdelimo na segrete krožnike in nanje razdelimo marinirane rezine tunine, vse skupaj pa pokapljamo z marinado. Po vrhu potresemo še nekaj izluščenih pistacij, okrasimo s kakšnim listom bazilike in postrežemo.