Med sredozemske rastline, v tem času godne za obiranje, sodijo tudi kaprovci. A pri teh zanimivih rastlinah ne obiramo zrelih plodov, kakor je to sicer v navadi, temveč še zaprte cvetne popke. In tudi tu ne gre po ustaljenem načelu, da je sveže boljše, kajti sveže obrani cvetni popki so pravzaprav neužitni. Hec je, da moramo počakati dan ali dva, da ovenijo, potem jih je najbolje vložiti v slanico ali kis, najbolje pa se v ta namen obnese suha sol. To velja vzeti na znanje zlasti v primeru, da se nam kje ob morju ponuja kaprovec, poln cvetnih popkov. Poleg teh so užitni tudi napol zreli plodovi in mladi listi kaprovca, ki pa jih v kuhinji uporabljajo predvsem Grki, ki jih dodajajo solatam ali ribjim jedem. V trgovini najpogosteje naletimo na kapre, torej cvetne popke, vložene v slanici. Njihov okus spominja na mešanico gorčice in črnega popra. Brez njih si sredozemsko kuhinjo težko zamislimo, saj so nepogrešljive v številnih receptih za testenine, testeninske in riževe solate, pice, različne mesne jedi in prigrizke. Najpogosteje pa jih najdemo v omakah k ribam, jagnjetini in perutnini. Njihove zveste spremljevalke na bolje obloženih mizah, zlasti ko je govora o hladnih ribjih jedeh, so olive, zanimivo pa je tudi, da lahko s kaprami olive celo nadomestimo, tudi v pijačah, kot je denimo martini. Kaj bi na to porekel najslavnejši tajni agent, zaenkrat ni znano. Glede kaper velja še opozoriti, da jih jedem dodajamo na koncu, ob tem pa prilagodimo količino soli, saj so vložene kapre pogosto izredno slane. Načinov uporabe kaper je vsaj toliko kot pri olivah, če ne verjamete, vprašajte kakšnega znanca s Sicilije, če ga imate. Zato pustite domišljijo prosto pot, če pa ste naravnani povsem počitniško in ste možgane naravnali na minimum, pa vam bo morda prišla prav katera od naslednjih idej.

Gratiniran paradižnik s kaprami

Potrebujemo štiri velike zrele, a čvrste paradižnike, 3 žlice svežih drobtin, ekstra deviško olivno olje, 2 žlici kaper, morsko sol, sveže zmlet črni poper ali zdrobljen čili, 1 strok česna, 1 šopek peteršilja, ščepec origana.

Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija. Peteršilj drobno sesekljamo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Kapre odcedimo in grobo sesekljamo. V skledo stresemo drobtine, kapre, peteršilj, česen, žličko olja, origano in poper. Paradižnike očistimo in razpolovimo po širini. S prerezano stranjo navzgor jih naložimo v naoljen pekač. Rahlo jih posolimo, pokapljamo z oljem in potresemo s pripravljeno mešanico. Pekač za 25 minut postavimo v segreto pečico. V pečici nato vključimo zgornji žar, pod katerim paradižnike pečemo tri minute. Ponudimo še vroče, kot predjed.

Špageti s kaprami in paradižnikom

Potrebujemo 500 g špagetov, 0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja, 50 g parmezana, četrtino ekološko pridelane limone, 4 žlice kaper, 3 žlice pinjol, 4 sardelne fileje (ali ustrezno količino filejev inčuna), morsko sol, sveže zmlet mešani poper ali zdrobljen čili, 5 strokov česna, šopek bazilike, sveže nastrgan parmezan. Za pečen paradižnik še 10 srednje velikih paradižnikov, 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet poper, nekaj vejic timijana.

Pečico segrejemo na 80 stopinj Celzija. Paradižnike očistimo in razpolovimo. S prerezano stranjo navzgor jih položimo v plitev pekač. Pokapljamo jih z oljem ter potresemo s soljo in poprom. Pekač za sedem (7) ur položimo v segreto pečico. Približno uro pred koncem pečenja oziroma sušenja paradižnike potresemo z osmukanim timijanom. Tik pred koncem postopka pristavimo in zavremo osoljeno vodo za kuhanje testenin. Pinjole v suhi ponvi rahlo popečemo. Kapre odcedimo. Parmezan drobno naribamo. Špagete skuhamo nekoliko manj kot na zob, nekaj vode od kuhanja prihranimo. Limonovo lupinico drobno naribamo, limono pa ožamemo. Nekaj minut pred koncem kuhanja testenin v veliko ponev vlijemo olje, ki ga le rahlo segrejemo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Stresemo ga na segreto olje, dodamo sardelne vileje, jih pretlačimo z vilicami in mešamo pol minute. Odcejene testenine stresemo v ponev in prilijemo malo prihranjene vode. Začinimo s poprom, potem pa jih premešamo in počasi, v približno dveh minutah do konca skuhamo na zob. Ponev odstavimo. Špagetom primešamo pečene paradižnike, kapre, popečene pinjole, limonov sok in naribano limonovo lupinico in osmukano baziliko. Po okusu dosolimo, nazadnje pa primešamo še malo ekstra deviškega olivnega olja in nastrgan parmezan. Ponudimo s svežo listnato solato.

Porova solata s kaprami

Potrebujemo 5 mladih porov, 2 žlici kaper, strok česna, 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 2 žlici vinskega kisa, morsko sol, sveže zmlet poper.

Por očistimo in svetli del zrežemo na kolesca. V ponvi segrejemo olje, na katerem por med pogostim mešanjem počasi pražimo 20 minut. Medtem olupimo in sesekljamo česen, ki ga poru dodamo kakšno minuto pred koncem praženja. Zmehčan por stresemo v skledo in pustimo deset minut, da se nekoliko ohladi. Kapre odcedimo. Por pokapljamo s kisom in začinimo s soljo in poprom. Nazadnje ga potresemo z odcejenimi kaprami, previdno premešamo in postrežemo k mesnim jedem s prilogo.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)