Špageti s čemažem in špinačo

Potrebujemo: 500 g izbranih špagetov ali drugih testenin, 250 g brokolija, 250 g mlade špinače, 50 g parmezana, 2 žlici olivnega olja, 4 žlice pinjol, morsko sol, sveže zmlet črni poper. Za čemažev pesto še 125 g čemaževih listov, 2 žlici pinjol, 1,5 dl najfinejšega ekstra deviškega olivnega olja, 2 žlici naribanega parmezana, baziliko, morsko sol.

Priprava: Brokoli operemo in razdelimo na drobne cvetke. Vse pinjole v suhi ponvi svetlo opražimo. Špinačo in čemaž operemo in odcedimo. Pesto pripravimo tako, da vzamemo dve žlici popraženih pinjol in jih skupaj s čemažem, baziliko, parmezanom in olivnim oljem ter soljo gladko sesekljamo v gosto omako. Po navodilih na embalaži v slanem kropu na zob skuhamo izbrane testenine. Medtem v veliki ponvi na olivnem olju 2–3 minute pražimo brokoli, med tem ga posolimo. Kuhane testenine odcedimo in zajemalko vode prihranimo. Testenine stresemo k brokoliju in med mešanjem pražimo pol minute. Dodamo pesto, poper in zajemalko prihranjene vode od kuhanja testenin, premešamo in počasi kuhamo še minuto. Šele zdaj dodamo špinačo (po želji jo lahko delno ali v celoti nadomestimo z rukolo), dobro premešamo in odstavimo. Razdelimo na segrete krožnike, potresemo s preostalimi pinjolami ter sveže nastrganim parmezanom in takoj ponudimo.