V gozdu dehti čemaž
Zadnji sončni dnevi, ki še trajajo, so dokončno prebudili gozdove in travnike, navdušeni nabiralci darov narave se že smukajo okoli svojih stalnih najdišč in oprezajo za okusnimi zelmi. Denimo posamezniki, ki (z vrečkami in pipci) tavajo po gozdovih ter z razširjenimi nosnicami vohajo za česnom. Bolje rečeno medvedjim ali divjim česnom oziroma čemažem. To je izjemna gozdna zel, ki že na daleč omamno diši po mladem česnu. Če je v vaši priljubljeni hosti še ni moč zavonjati, brez skrbi – plemeniti listi čudovitega okusa bodo kmalu plapolali po vseh nahajališčih. A vsako leto znova velja opozoriti, da moramo biti pri nabiranju previdni. S čemažem je namreč kakor z gobami – če nismo gotovi, da gre za medvedji česen, ga ne nabirajmo. Zel je namreč za nevajeno oko od daleč precej podobna šmarnicam ali solzicam, ki jih je rad nabiral Prežihov Lovrenc, celo na podobnih mestih rastejo. Ampak pogled od blizu razkrije drugačne liste, zlasti pa cvetove. Še nevarnejša je zamenjava z jesenskim podleskom, ki mu je marsikdo že celo podlegel. Ampak naj vas to ne odvrne. Čemaž ali medvedji česen, kakor mu pravijo tudi v Italiji in v Nemčiji in še kje, nezgrešljivo diši po – česnu, njegovi listi pa so na pecljih. Če niste prepričani, pomanite med prsti in poduhajte. Čemaž so uživali že Rimljani, imeli so ga celo rajši kot običajni česen, kar med gurmani velja še dandanes. Česnu je poleg okusa podoben tudi po številnih zdravilnih učinkovinah, ki so še izrazitejše! Če imate radi špinačo, malo poglejte za mladimi koprivami. Če jim v poljubnem razmerju dodamo liste čemaža, iz vsega skupaj pa po svojem priljubljenem receptu napravimo špinačo, ne moremo zgrešiti. Ko smo ravno pri špinači, ki je imenitna priloga krompirjevemu pireju: če želimo gosto, kremno špinačo, ji namesto moke ali drugih gostil raje primešajmo nekoliko pireja. Rezultat bo vrhunski, zlasti če vse skupaj pokrijemo še z jajcem, pečenim na oko! Čemaž lahko uporabimo povsod, kjer bi sicer uporabili česen. Pripravimo ga lahko kot namaz – liste sesekljamo in dodamo olivno olje ter morsko sol. Za preliv za testenine sesekljamo liste skupaj z zdrobljenimi pinjolami ali orehi ter parmezanom, poprom in morsko soljo. Drobno narezane liste dodamo krompirjevi juhi in dobimo čemaževo, sesekljan čemaž lahko zamesimo v testo in spečemo okusne kruhke, skupaj s špinačo ali šparglji in sirom ga spečemo v piti ali omleti… S svežimi čemaževimi listi lahko začinimo še marsikatero drugo jed, denimo zeleno ali regratovo solato, narežemo jih na testenine ali rižoto, podajo se v jajčno omleto, imenitno pa se ujamejo tudi s svojimi sodobniki šparglji, ki menda že tudi poganjajo in bomo o njih pisali zelo kmalu.