Radičeva rižota po kraško

Potrebujemo: 350 g okroglozrnatega riža, 300 g treviškega radiča ali tržaškega solatnika ali cikorije, 2 šalotki, 50 g narezanega kraškega pršuta, 1 dl terana, 5 žlic hladno stisnjenega olivnega olja, 40 g masla, 50 g parmezana, morsko sol, sveže zmlet poper, 3 stroke česna, 2 vejici svežega peteršilja, timijan.

Priprava: Radič očistimo in grobo narežemo. Rezine pršuta prečno narežemo na trakce. V večji lonec damo tri žlice olivnega olja, na katerega stresemo riž. Pristavimo in med mešanjem pražimo slabe tri minute. Prilijemo skodelico vroče vode in počasi kuhamo, da tekočina povsem izpari (pazimo, da se ne prismodi). Tedaj prilijemo naslednjo skodelico vode. Postopek ponavljamo približno deset minut, da riž skuhamo na zob, in odstavimo. Šalotko in česen olupimo in drobno sesekljamo. V ponev damo preostalo olivno olje, dodamo šalotko in česen ter pristavimo. Ko zadiši, dodamo pršut in med mešanjem počasi pražimo, da čebula postekleni (ne sme porjaveti). Zalijemo s teranom in med mešanjem tekočino povsem ukuhamo. Dodamo narezan radič, posolimo in pražimo do mehkega. Po potrebi prilijemo malo vode. Parmezan drobno nastrgamo, peteršilj drobno sesekljamo. Kuhanemu rižu dodamo opražen radič, nastrgan parmezan, sesekljan peteršilj, ščep zdrobljenega timijana ter ščepec popra. Premešamo, potresemo s kosmi masla, pokrijemo in pustimo tri minute. Vročo rižoto razdelimo na krožnike in ponudimo z zeleno ali radičevo solato ter enakim vinom, kot smo ga uporabili za kuhanje.