Skutni ravioli

Potrebujemo: 500 g trde moke (durum), 4 jajca, 2 žlici olivnega olja, 1 ščep morske soli. Za skutni nadev s parmezanom še 250 g sirarske (albuminske) skute ali rikote, 150 g parmezana, 2 jajci, 1 ščep morske soli, 1 ščepec sveže zmletega belega popra, 1 ščepec naribanega muškatnega oreška. Za omako še 100 g parmezana, 125 g masla.

Priprava: Moko presejemo na delovno površino. Na sredi naredimo jamico, vanjo ubijemo jajca, dodamo sol in prilijemo olje. Moko z roba potiskamo proti sredini in ugnetemo gladko in čvrsto testo. Oblikujemo ga v hlebček, pokrijemo s skledo in pustimo počivati eno uro. Medtem drobno naribamo parmezan, skuto pa dobro odcedimo. Stresemo ju v skledo. Dodamo jajci, sol, poper in muškatni orešček ter dobro premešamo. V velikem loncu pristavimo osoljeno vodo za kuhanje testenin. Testo na pomokani delovni površini tanko razvaljamo. Narežemo ga na približno 5 centimetrov velike kvadratke, na katere s žlico razdelimo nadev. Robove testa namažemo s hladno vodo, potem pa vsak kvadratek prepognemo in robove zatisnemo. Raviole stresemo v krop in jih počasi kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje, to je približno šest minut. Nato jih s penovko poberemo iz vode in odcedimo. Parmezan za omako drobno naribamo. V ponvi pristavimo maslo, ki ga počasi segrevamo do svetlo rjave barve, nato dodamo nariban parmezan in pomešamo. V to polagamo odcejene raviole, ki jih po pol minute previdno obrnemo. Ko so gotovi, jih razdelimo na segrete krožnike in ponudimo s sezonsko listnato solato kot toplo predjed, če porcijo povečamo, pa nastane krasna glavna jed. Ta osnovni recept z lahkoto nadgradimo v pravo specialiteto. Če nič drugega, vse skupaj potresemo s popraženimi pinjolami ali mladimi regratovimi listi. Lahko pa naredimo korak naprej in v skutni nadev primešamo blanširane in sesekljane mlade koprive, surovo sesekljano mlado čebulno zelenje ali celo drobno narezane divje šparglje, bljušč, lobodiko, divji hmelj… Če uporabimo šparglje (samo mehke dele stebel), vršičke prihranimo in jih zamešamo v masleno parmezanovo omako.