Ovseno-jabolčni narastek

Potrebujemo: 4 manjša jabolka (denimo topaz), 100 g ovsenih kosmičev, 50 g grobo nasekljanih orehov, pol čajne žličke pecilnega praška, čajno žličko mletega cimeta (in še malo za posip), 1 večje kokošje jajce, strok vanilje, 1 jušno žlico javorovega sirupa, 1 jušno žlico staljenega masla (in še malo za pekač). Za preliv še 2,5 dl mleka, 70 g rjavega sladkorja, nekaj rezin svežega ingverja, 6 zrn belega popra, 1 zvezdasti janež, 1 palčko cimeta, 4 klinčke, 4 zrna kardamoma.

Priprava: Najprej pripravimo preliv, tako da damo vse sestavine v manjši lonec in zavremo. Odstavimo in pustimo sedem minut počivati, nato precedimo in prihranimo za pozneje. Pečico naravnamo na 190 stopinj Celzija. Tri jabolka narežemo na tenke rezine, ki jim odstranimo koščice. V večji skledi zmešamo ovsene kosmiče, polovico orehov, pecilni prašek in cimet. Dodamo rezine jabolk in previdno, a temeljito premešamo. V drugi skledi gladko razmešamo mleko, jajca, javorov sirup, stopljeno maslo in postrgano sredico stroka vanilje. Z maslom namažemo višji pekač in po njem enakomerno razporedimo jabolčno-ovseno zmes. Vse skupaj prelijemo z mlečnim prelivom, da so sestavine povsem pokrite. Čim tanjše narežemo še preostalo jabolko in rezine razporedimo po vrhu. Enakomerno razporedimo še preostale orehe in rahlo potresemo s cimetom. Za pol ure porinemo v segreto pečico, nato pa še toplo postrežemo s čvrstim jogurtom. Če pripravimo večjo količino, lahko pecivo nekaj dni hranimo v hladilniku.