Musaka z jajčevci

Potrebujemo: 500 g jajčevcev, 1 kg zrelega paradižnika, 1,5 dl ekstra deviškega olivnega olja, 1 veliko čebulo, 500 g mlete puste ovčetine ali teletine, tri stroke česna, 1,5 dl črnega vina, morsko sol, origano, lovorjev list, muškatni orešček, sveže zmlet beli poper, 1/2 litra kislega mleka.

Priprava: Opran in olupljen paradižnik zrežemo na rezine. Jajčevce zrežemo na tenke rezine, jih posolimo in pustimo stati pol ure do eno uro, nato jih splaknemo s hladno vodo, dobro odcedimo in obrišemo. Rahlo jih popečemo v polovici olja. Na preostalem olju rahlo opražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo lovorov list in strt česen, primešamo meso ter vse skupaj počasi pražimo. Ko meso izgubi rožnato barvo in tekočina povre, dodamo vino, malo naribanega muškatnega oreščka in origano ter sol in poper po okusu. Dobro premešamo in dušimo še kakšno minuto, nato odstavimo in pustimo pokrito. Pekač namažemo in vanj izmenično naložimo plast popečenih jajčevcev, plast mesa, plast paradižnika, ki ga malo posolimo, nato spet plast mesa, plast jajčevcev in tako naprej. Vrhnja plast mora biti paradižnik! Po vrhu rahlo potrosimo origano in poškropimo olivno olje, nato postavimo za 45 minut v pečico, segreto na 175 stopinj Celzija. Musako nadevamo na krožnike in jo prelijemo s kislim mlekom ter takoj ponudimo s solato.