Ingver je baje ena najstarejših začimb na svetu. Kitajski filozof Konfucij (rojen leta 551 pred našim štetjem) ga je tako zaradi okusa kot blagodejnih lastnosti silno cenil in zahteval z njim začinjeno domala vsako jed. Stare Rimljanke so ga uporabljale v lepotne namene, kot negovalno kozmetiko, v srednjem veku pa je postal v Evropi izredno priljubljena začimba. Celo tako zelo, da so takratni mračni moralisti jeli zatrjevati, da vino, poper, cimet in ingver »kvarijo kri mladim dekletom«, naštete dobrote so namreč povezovali s žal zatirano prešerno razposajenostjo brhkih mladenk. Kljub škodljivim natolcevanjem pa je ingver je poleg vse Evrope, Velike Britanije in precej pozneje Severne Amerike postal izredno priljubljen še v Skandinaviji. V britanskem svetu predvsem kot sestavina za osvežilno pijačo, ki ji pravijo ingverjevo pivo in jo pripravljajo iz sveže naribane korenine ingverja, limonovega soka, sladkorja, pivskega kvasa in vode. Vse skupaj dobro premešajo in pustijo v dobro zaprtih steklenicah dva dni na toplem, da zavre in pridobi mehurčke. Dobro ohlajen napitek srebajo zlasti otroci. Pri nas z ingverjem pripravljamo predvsem sladko pecivo, čokoladne torte in piškote, nekaj posebnega za veselje otrok pa lahko pripravimo po spodnjem dvojnem receptu. Sladke jedi pa še zdaleč niso edine, ki jih lahko začinimo s to korenino. Kitajska, japonska, tajska, indijska in kar je še vzhodnjaških kuhinj, ingver s pridom uporabijo pri glavnih mesnih in zelenjavnih jedeh, raznih karijih in omakah ter pri pečenem mesu. Radi ga imajo celo Italijani, ki z njim v določenih primerih nadomestijo poper oziroma čili. Ingver je namreč zlasti surov precej pekoč. Danes so znane in znanstveno potrjene njegove številne zdravilne lastnosti, tako med drugim preprečuje vnetja, znižuje temperaturo, blaži kašelj in znižuje holesterol, ker pospešuje prekrvavitev v možganih, pa je odličen za spomin in najučinkovitejše naravno sredstvo proti Alzheimerjevi bolezni. Za preventivo proti prehladu ga nekaj naribamo v lonček medu, premešamo, shranimo v hladilniku in vsak dan pojemo eno žličko. Če nam bo kaj ingverjeve korenine ostalo in bo razvila zelene poganjke, jo lahko zakopljemo v zemljo v lončku in pognala bo prav lepa okenska cvetica!

Špageti z ingverjem

Potrebujemo 500 g špagetov, 1 dl ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper ali čili, 4 velike stroke česna, približno 1,5 cm ingverjeve korenine, šopek peteršilja.

V velikem loncu pristavimo slano vodo za kuhanje testenin. Česen olupimo in pretlačimo. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Ingver olupimo in drobno sesekljamo. Ko voda zavre, vanj stresemo špagete, ki jih po navodilu na embalaži skuhamo na zob. V skodelici zmešamo olivno olje, sveže mlet poper, strt česen ter sesekljana ingver in peteršilj. Kuhane špagete odcedimo in stresemo nazaj v lonec ter prelijemo jih s pripravljeno mešanico, ki smo ji dodali dve ali tri žlice vode, v kateri smo skuhali špagete. Vse skupaj dobro premešamo in ponudimo še vroče.

Piščanec z ingverjem in rumom

Potrebujemo 350 g piščančjega fileja, 1 čebulo, 3 korenčke, 1 rdečo in 1 rumeno papriko, ekstra deviško olivno olje, malo sojine omake, 1 dl ruma, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 3 stroke česna, majhno korenino ingverja, malo zdrobljenega timijana.

Papriko razpolovimo, očistimo in zrežemo na rezance, korenček očistimo in narežemo na paličice, ingver pa olupimo in zrežemo na tanke rezance. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Meso operemo, osušimo, očistimo in drobno narežemo. Čebulo olupimo in narežemo na tanka kolesca.V veliki ponvi ali voku segrejemo malo olivnega olja in na njem svetlo prepražimo narezano meso.Dodamo sesekljan česen in narezan ingver. Med mešanjem pražimo in zalijemo z rumom. Dodamo narezano zelenjavo, sol, poper in timijan. Pri visoki temperaturi med mešanjem ali potresanjem posode pražimo 5 do 10 minut. Prilijemo nekaj žlic sojine omake, premešamo in odstavimo. Ponudimo s kuhanim rižem.

Zelenjavni piščanec z ingverjem

Potrebujemo 600 piščančjega fileja, eno rdečo, eno zeleno papriko, cel por, eno veliko čebulo, tri stroke domačega česna, svežo ingverjevo korenino ali dve čajni žlički ingverja v prahu, 100 g sojinih kalčkov, dva večja korenčka, šopek mlade čebule, 2 dl svetle sojine omake, kokosovo mast, 1dl olivnega olja, zmlet čili po okusu.

Meso narežemo na tenke trakove in ga mariniramo v olivnem olju in sojini omaki ter polovici ingverja. Vsaj za eno uro postavimo v hladilnik. Medtem na grobo zrežemo čebulo in sesekljamo česen, korenje narežemo na trakove, papriko na kocke, por na kolobarje. V čim večji ponvi ali še bolje voku dobro segrejemo kokosovo mast in dodamo tretjino mesa, ki ga med mešanjem popečemo z vseh strani. Med pečenjem dodamo malo ingverja, nato pa meso shranimo na toplem (če imamo vok, na polkrožni mrežici). Nato v isti posodi opečemo čebulo ter dodamo česen in ingver. Ko česen zadiši, takoj dodamo preostalo meso. Pomešamo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo zelenjavo. Dodamo sojino omako, premešamo ter do konca začinimo po okusu. Solimo ne, saj je dovolj slana že sojina omaka. Tik preden jed postrežemo, jo potresemo s sesekljano mlado čebulo. Ponudimo z rižem.

Ingverjevi bomboni in napitek

Potrebujemo 2 skodelici olupljene in na 4-milimetrska kolesca narezane korenine ingverja, 2 skodelici sladkorja, 2 skodelici vode. Za napitek oziroma pivo še: 2 steklenici mineralne vode, 1 limeto ali limono, sveže lističe poprove mete.

Sladkor, ingver in vodo damo v posodo, premešamo ter pristavimo, da počasi vre. Ko povre na polovico in postane sirupasto, pomešamo in pustimo, da se ohladi (najbolje čez noč). Rezine ingverja vzamemo iz ohlajenega soka, jih odcedimo in povaljamo v sladkorju, da so popolnoma prekrite, in jih zložimo na papir za peko v pekaču. Pri 90 stopinjah Celzija jih pečemo tri ure, nato jih ohladimo in bomboni so gotovi. Sirup, ki je ostal od kuhanja ingverja, porabimo za napitek. V kozarec damo nekaj sveže zmečkanih lističev mete ter dodamo en del ingverjevega sirupa ter približno sedem delov ohlajene mineralne vode. Dodamo rezino limete ali limone, ki jo prej stisnemo nad pijačo, premešamo in takoj postrežemo.