Drobne ostre paprike
Po splošnem domačijskem prepričanju velja, da se nam ostreje začinjene jedi bolj priležejo v hladnejšem delu leta, saj naj nas bi pogrele, kadar nas zebe. A če vprašamo denimo kakšnega Mehičana, nam bo po bogatih izkušnjah z vročino povedal ravno obratno. S pekočimi papričicami začinjena hrana namreč povzroča, da se potimo, pot pa je človekov edini naravni mehanizem ohlajanja. V vročih deželah, tudi denimo na Tajskem, v Indiji in še kje, začinjeno hrano jedo zato, da jim ni vroče. Preprosto kot pasulj. Pardon, chilli con carne, kakor se v izvirniku imenuje sloviti mehiški čili z mesom, s čiliji močno začinjena nacionalna jed iz mlete govedine, rdečega fižola in koruze. Pekočega okusa so se navadili, čili pa jim služi le še za imenitno aromo in hlajenje. Čili je v Evropo prinesel menda že Krištof Kolumb, ko je od ameriških aboriginov izvedel o njegovih zdravilnih lastnostih. Gre za pekočo vrsto paprike, za katero velja – bolj ko je ostra, bolj je zdrava. Marsikdo namreč ne verjame, ampak kapsaicin, snov, ki daje čiliju močan pekoč okus, je zdravilen in v nasprotju s poprom ne škoduje želodcu! Moč čilija merimo v skovilih, Američan Wilbur L. Scoville je namreč pred več kot sto leti z redčenjem čilijevega izvlečka v sladkem sirupu poskušal najti razmerje, ko kapsaicin izgubi svojo ostrino. Nepekoča paprika doseže nič skovilov, čisti kapsaicin pa 16 milijonov. Najmanj pekoči čiliji dosegajo 100–500 skovilov, najostrejši pa tudi do 600.000. To je toliko, da bi zaznali pekoč občutek, tudi če bi ga razredčili v razmerju 1 : 600.000. Kapsaicin čilijem sicer služi za obrambo pred insekti, ptičev pa sploh ne moti, saj ga ne zaznajo in čilije goltajo kot za stavo. Raziskave so torej pokazale, da je prepričanje, da pekoče paprike niso primerne za tiste s težavami z želodcem in prebavo, zmotno; ugotovili so namreč, da zmerno uživanje čilija spodbuja obnavljanje želodčne sluznice. Francoski zdravniki so že sredi 19. stoletja med drugim ugotovili, da čiliji pomagajo pri težavah s hemoroidi. Britanski raziskovalci so mnenja, da kapsaicin lahko preprečuje različna rakava obolenja, denimo na prostati, pljučih in trebušni slinavki. Nedvomno pa je dokazano, da redno uživanje čilija znižuje holesterol, spodbuja delovanje srca in ožilja, povečuje prekrvavljenost, razbija krvne strdke, pomaga pri nižanju ravni krvnega sladkorja, v kitajski in ajurvedski medicini pa ga uporabljajo proti bolečinam in depresiji. Če dodamo še, da pomaga pri hujšanju in je poln vitaminov, je mera bržčas polna. Najenostavnejši, recept? Sveže ali posušene čilije narežemo in skupaj s sesekljanim česnom in peteršiljem zares na hitro popražimo (največ minuto!) na hladno stisnjenem olivnem olju. Posolimo in dodamo na zob skuhane špagete, premešamo in postrežemo. Če imamo svežih čilijev v izobilju, jih posušimo ali enostavno prerezane vložimo v osoljenem olivnem olju, morda skupaj s kakšnim strokom česna. Tako bomo dobili vsestransko uporabno aromatično in pekoče olje.