Pekoči škampovi repki z vinom in polento

Potrebujemo: 1 kg repkov kozic ali škampov, 2 zrela paradižnika, 1,5 dl vina (belo, rdeče ali celo penina – po okusu), 1 žlico hladno stisnjenega olivnega olja, morsko sol, 2 sveža čilija (če so blažji, jih lahko dodamo več), 2 velika stroka česna, 3 vejice peteršilja, 1 vršiček rožmarina, polento.

Priprava: Če bomo jed postregli za kosilo, že po zajtrku skuhamo polento, ki ji lahko dodamo malo naribanega parmezana, in jo pustimo, da se ohladi in strdi. Strjeno polento narežemo na za mezinec debele rezine in popečemo na olivnem olju ali pod žarom v pečici. Medtem repke kozic ali škampov oprhamo pod tekočo hladno vodo in odcedimo. Čili operemo in grobo sesekljamo. Če ne maramo prehude ostrine, semenje odstranimo, sicer to pustimo tudi zavoljo odlične arome. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Paradižnika razkosamo in z izredno ostrim nožem (da se ne pomečka) narežemo na drobne kocke. V veliki ponvi segrejemo olje, na katerem med mešanjem na hitro popražimo sesekljana čili in česen. V ponev nato stresemo še repke kozic. Med potresanjem jih na hitro popražimo, potem pa dodamo narezan paradižnik in rožmarin. Vse skupaj zalijemo z vinom in začinimo s soljo, potem pa počasi kuhamo, da tekočina povsem povre (a pazimo, da se ne začne smoditi). Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo ter potresemo po jedi, ki jo nemudoma nadevamo na krožnike in postrežemo s popečeno polento.