Ljubiteljem bučk, ki so za svojo priljubljeno zelenjavo ob koncu poletja pogosto že precej prikrajšani, se skoraj milo stori, ko beseda nanese na čajote. Na prvi pogled nekakšne bodičaste hruške, ki bingljajo z nekakšne trte. Pravijo jim tudi brazilske kumare, bodeče buče, zelenjavne hruške in še bi lahko naštevali. Čajota je plezalka, ki vso jesen (ob morju tudi že prej) rodi številne bodičaste plodove, na eni rastlini jih je lahko tudi 250. V kuhinji je moč uporabiti vse dele rastline – odebeljene dele korenin, liste, mlade poganjke in plodove. Za razliko od ostalih buč ima čajota le eno koščico, ki pa je mehka in ima pečena okus po kostanju. Okus ploda je nežen kot pri poletnih bučkah, a je meso trše – kot pri krompirju. Ker je sadež bodičast (obstajajo tudi gole sorte), ga najlaže olupimo tako, da ga držimo nabodenega na vilice, sicer bomo potrebovali rokavice. V Kostariki in Mehiki jih pridelajo toliko, da jih izvažajo po vsem svetu, tu in tam jih najdemo tudi v kakšni trgovini, marsikdo pa ima tudi pri nas posajene na vrtu. Rastlina je namreč sila nezahtevna – v Mehiki denimo raste kot plevel, ne potrebuje gnojenja in nima naravnih sovražnikov. Čajote lahko pečemo na žaru, v ponvi, jih kuhamo, cvremo, paniramo ali iz njih napravimo celo sladek zavitek, okusne pa so tudi surove. V skoraj vseh receptih jih lahko uporabimo namesto bučk, krompirja, buč in podobnih sadežev, upoštevati je treba le, da zaradi čvrstejšega mesa zahtevajo nekoliko daljši čas priprave.

Pikantne polnjene čajote

Potrebujemo 4 čajote, 2 sveža zelena čilija, lonček kisle smetane, 4 stroke česna, polovico večje rdeče čebule, 100 g pancete, 200 g piščančjega fileja, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 1 žlico

ostre mlete rdeče paprike, pol žličke zdrobljenega čilija, pol žličke morske soli, 100 g mocarele, šopek svežega peteršilja.

Čajote operemo in damo v lonec z osoljeno vodo. Pristavimo in počakamo, da voda zavre. Zmanjšamo temperaturo in kuhamo 45 minut. Čajote odcedimo in ohladimo, nato pa prerežemo po dolgem in jim odstranimo seme. Meso izdolbemo, da nastane čolniček s pol centimetra debelo lupino. Izdolbeno meso pretlačimo. Čilija operemo, očistimo in nasekljamo. Česen olupimo in nasekljamo. Smetano zmešamo s čilijem, česnom, izdolbenim mesom čajot, čilijem in soljo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Panceto drobno nasekljamo, piščančje meso pa narežemo na manjše kocke. V ponvi segrejemo olje in na njem med stalnim mešanjem osem minut pražimo čebulo, panceto in piščančje meso. Primešamo začinjeno smetano z mesom čajot in ponev odstavimo. Pečico segrejemo na 180 °C. Medtem pekač obložimo s papirjem za peko in obrizgamo z oljem. V izdolbene čajote nadevamo zmes z mesom. Mocarelo narežemo na trakove in z njo obložimo čolničke ter potresemo z mleto papriko. Čajote zložimo v pekač in pečemo v ogreti pečici 25 minut. Pečene čajote nekoliko ohladimo, potresemo s svežim peteršiljem in postrežemo s krompirjevim pirejem ali drugo prilogo.

Čajotni kompot

Potrebujemo 2 čajoti, 2 jabolki, 2 hruški, 6 klinčkov, 100 g rjavega sladkorja, vanilin sladkor.

Jabolki in hruški olupimo, očistimo, narežemo na kockice velikosti 1,5 cm, damo v lonec in prelijemo z enim litrom vode. Čajoto nabodemo na vilice in jo olupimo. Potem jo vzdolžno prerežemo na štiri enake dele, odstranimo koščico in mesnati del narežemo na drobne kocke. Dodamo jih v lonec, dodamo še klinčke, sladkor in vanilin sladkor ter pristavimo. Ko zavre, počasi kuhamo 40 minut. Kompot lahko postrežemo topel ali hladen.

Sladke čajotne polpete

Potrebujemo 1 večjo čajoto, 80 g ovsenih kosmičev, 2 jajci, 3 žlice rjavega sladkorja, stržen 1/4 vaniljevega stroka ali 1 vanilin sladkor, za noževo konico cimeta, 3 žlice moke, olivno olje ali kokosovo mast, za nadev še brusnično marmelado in kislo smetano.

Ovsene kosmiče poparimo z vrelo vodo in pustimo, da nabreknejo. Čajoto olupimo in drobno naribamo. Medtem penasto stepemo jajci skupaj s sladkorjem. Odišavimo z vaniljo in cimetom. Med mešanjem dodamo nabrekle ovsene kosmiče in dodatno zgostimo z moko ter zmešamo skupaj z naribano čajoto. Na segreto pomaščeno ponev polagamo po žlico mase in kupčke nekoliko potlačimo. Ko polpete porjavijo na eni strani, jih obrnemo in spečemo še na drugi. Nanje damo po žličko brusnične ali druge marmelade in žličko kisle smetane ter še tople postrežemo.

Čajotna juha

Potrebujemo 2 čajoti, 1 čebulo, 1 strok česna, 2 žlici olivnega olja, 150 g ovsenih kosmičev, 1,5 l vode, 1 žličko kumine, jušno zelenjavo, peteršilj, sveže zmlet poper, morsko sol.

Čajoti olupimo in narežemo na koščke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V ponev vlijemo dve žlici olja, dodamo čebulo in pristavimo, med mešanjem čebulo posteklenimo, dodamo ovsene kosmiče, pražimo toliko, da zadišijo, dodamo česen, rahlo opražimo in prilijemo vodo. Začinimo s kumino, jušno zelenjavo in poprom. Zavremo in kuhamo 20 minut. Po želji proti koncu dodamo nekaj kuhane leče. Potresemo z nasekljanim peteršiljem in poprom, za izvirni mehiški priokus pa poper nadomestimo s čilijem v prahu.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)