Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Policija pravi, da diplomat Trekman najverjetneje ni storil carinskega prekrška

Nemške registrske tablice

Lastnik vozila mora zamenjati registrske tablice za nove, ko se preseli za stalno

LJUBLJANA, 11. - Poročali smo že, da so Borutu Trekmanu, generalnemu sekretarju na slovenskem zunanjem ministrstvu, v torek, 31. julija, na parkirišču nekega blejskega hotela ukradli avto, ki ga je potem sam nekaj dni zatem našel parkiranega poleg obvoznice v Novih Jaršah.

Javnost ni postala pozorna le na to, da je diplomat ukraden avto našel sam, temveč da so bile na avtu nemške registrske tablice. Gre namreč za osebo, ki je zaposlena na ministrstvu za zunanje zadeve in od katere javnost pričakuje, da spoštuje ter izvaja zakone in predpise vsaj tako vzorno, kot jih morajo navadni smrtniki.

"Kako je lahko imel visok politik od vrnitve iz tujine lani še vedno nemške registrske tablice? Ko je moj sorodnik pred kratkim malo več kot pol leta po vrnitvi iz dolgoletnega dela v Avstriji hotel ocariniti svoj avto, so mu cariniki povedali, da njegovo potrdilo za uvoz res velja eno leto, da pa je od vrnitve minilo že več kot pol leta, zato uvoz ni več mogoč. Veljajo za politike posebni carinski predpisi?" se je na primer vprašal naš bralec Karl Cepl.

O tem smo povprašali državne službe. Na oddelku za upravne zadeve prometa ministrstva za notranje zadeve so povedali, da moramo o tem povprašati carinsko upravo, na carinski upravi pa so pojasnili, da začnejo preiskovati primere, kot je primer diplomata Trekmana, ali je slovenski državljan, ki vozi vozilo s tujimi registracijami, v carinskem prekršku, ko dobijo obvestilo policije, vendar se to tokrat (še) ni zgodilo.

Oseba, ki prepelje avto v Slovenijo, naj bi imela leto dni časa, da ga ocarini; načini, kako preiskovalni organi preverjajo, koliko časa oseba biva v Sloveniji, pa so različni. "Načeloma je treba pogledati datum prijave stalnega prebivališča, iztek delovnega vizuma, žige v potnih listih in druge dokaze," je razložil Vilijem Belovič, namestnik generalnega direktorja carinske uprave RS. Koliko časa je Trekman, ki je prej služboval v Nemčiji, prebivalec Slovenije, smo poskusili ugotoviti sami, vendar so na ministrstvu za zunanje zadeve dejali, da podatkov o tem, od kdaj je njihov uslužbenec prijavljen v Sloveniji, ne morejo dati, ker so to osebni podatki.

Zadevo za zdaj preiskujejo kriminalisti PU Kranj, kjer so pojasnili, da je preiskava še v fazi zbiranja obvestil, tako da pojasnila o dogodku še nimajo. "Preiskava še ni končana, lahko rečem, da smo preiskovali tudi v tej smeri in da za zdaj ne kaže, da bi šlo za kršitev carinskega prekrška," je povedal Simon Vindiš, predstavnik PU Kranj.

Preiskava torej še ni končana, možnost, da je diplomat Trekman storil carinski prekršek, so na policiji delno že zanikali. Niso pa zanikali možnosti, da je kršil zakon o varnosti v cestnem prometu. Ta namreč določa, da mora lastnik vozila zamenjati registrske tablice za nove, ko se za stalno preseli oziroma prenese sedež v drugo registracijsko območje.

Eden od členov zakona tudi določa: "Motorna in priklopna vozila, ki so v Republiki Sloveniji na podlagi carinske deklaracije za sprostitev blaga v prost promet ali začasni uvoz, ki traja dalj kot šest mesecev, smejo biti v prometu v Republiki Sloveniji, če so registrirana v Republiki Sloveniji."

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor