Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Zagovori v majhni zadušljivi dvorani

Včeraj se je nadaljevalo sojenje dvanajsterici prekupčevalcev s heroinom, ki trdijo, da niso krivi in na noben način povezani z drogo

Ljubljana -  Po proceduralnih zapletih prvega dne in dveh obravnavnih dneh, ko je tožilstvo prebiralo več kot sto strani dolgo obtožnico, so v dobro zastraženi dvorani številka 327 ljubljanskega sodišča v Tavčarjevi ulici včeraj vendarle začeli poslušati zagovore enajsterice, ki jim višja tožilka Dragica Kotnik iz skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala očita preprodajo velikanske količine drog.

Tudi včeraj je obdolžence z lisicami na nogah in rokah na sodišče pospremilo okoli dvajset zaporniških paznikov, oblečenih v neprebojne jopiče. (Foto: Jaka Adamič)

Nisem kriv, očitki iz obtožbe z mano nimajo prav ničesar - to sta stavka, ki bi lahko na kratko povzemala tisto, kar so kot po tekočem traku izpovedovali obtoženci. Seveda pa ni šlo tako enostavno, obdolžencev je veliko, zagovori so se vlekli in razpoloženje v neverjetno zadušljivi, vroči in prepolni sodni dvorani je bilo iz ure v uro bolj nevzdržno. Klimatske naprave so ob prenovi pročelja na sodni palači namreč odstranili, slišati pa je, da jih ne bodo več vrnili, ker je stavba spomeniško zaščitena. "Če bi zdaj sem prišla inšpekcija, bi obravnavo takoj prekinila," je razmere komentiral odvetnik Milan Krstič.

Kot smo že pisali, so na zatožno klop sedli Elez Elezi, Mufid Salešević, Boštjan Gašper, Naim Kukaj, Edi Kic, Hamza Kukaj, Zoran Kramarič, Edis Kadirić, Šefčet Franca, Ramiz Salešević in njegova žena Bojana Krstić. Postopek zoper Lulzima Reshanija so izločili, saj je zaradi mamil zaprt v Švici, tam triletno zaporno kazen prestaja tudi eden od prevoznikov heroina, Darko Leljak. Reshani naj bi se kot dobavitelj heroina na Kosovu najprej dogovoril o prodaji le-tega kupcem v Italiji in Švici, o čemer je nato obvestil Elezija, ki živi v Ljubljani. Prevoz vročega blaga naj bi načrtovala skupaj, preostali obdolženci pa naj bi potem vsak po svoje pripomogli, da je heroin dospel na cilj. V vsaki pošiljki naj bi ga bilo najmanj deset kilogramov, vse to naj bi se dogajalo poldrugo leto, dokler skupine sredi minulega leta niso razkrinkali.

Tako kot drugi je tudi Elezi v 14 strani dolgem pisnem zagovoru zavrnil, da bi se kadar koli ukvarjal z drogo, kaj šele da bi bil organizator takšne skupine. Rekel je, da nekatere obdolžence sicer pozna, tudi Rashanija, a kot soseda z domačega Kosova - ne z njim ne z drugimi se nikoli ni pogovarjal o mamilih. O telefonskih pogovorih, ki naj bi ga povezovali z organizirano združbo, pa je dejal, da je telefon pogosto posojal tudi drugim, a se ne spominja natančno, kdaj in komu.

Večkrat je ponovil, da ima urejeno družinsko življenje in štiri otroke, ki jih v priporu zelo pogreša in si zato želi od tam. Predsednik senata Zvjezdan Radonjič, ki sojenje vodi s "trdo roko", ga je hitro ustavil, češ da zagovor ni pravšnja priložnost za govorjenje o priporu. Enako odločen je bil tudi, ko je Mufid Salešević potožil, kakšna krivica se mu godi, ker ga imajo zaprtega, stran od otrok. "Nismo na odprtem krožku za meditacije," mu je zažugal Radonjič. Odvetnik Gorazd Fišer je sicer ugovarjal, da sodnik krši pravice obdolženca, a je predsednik senata vztrajal pri svojem.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor