Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Kar 110 strani dolga obtožnica za preprodajalce drog

V sodnem procesu proti dvanajsterici, obtoženi preprodaje mamil, je tožilstvo vendarle začelo branje obtožnice,ki pa je zaradi njene zajetnosti trajalo več ur in še ni končano

Ljubljana -  Tretje nadstropje ljubljanske sodne palače je bilo včeraj znova močno zastraženo, saj se je v sodni dvorani številka 327 nadaljeval sodni proces proti dvanajsterici obtožencev, ki jim posebna skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala očita preprodajo prepovedanih drog. Obtoženci naj bi bili organizirani v hudodelski združbi, v kateri je imel vsak natančno določeno vlogo.

Navezo preprodajalcev mamil so policisti presekali pred skoraj natanko letom dni, ko so preiskavo zaključili z aretacijami osumljencev na Litijski cesti. (Foto: Bojan Velikonja)

Težave z začetne obravnave izpred tedna dni, ko je nekaj zagovornikov obtoženih zahtevalo izločitev sodnega senata, je sodišče razrešilo in predlog zavrnilo. Ta odločitev sicer ni bila všeč zagovorniku Milanu Krstiču, ker je sklep o zavrnitvi izločitve podpisala sodnica na podlagi pooblastila predsednika sodišča, ki pa je v tej zadevi že izločen. "To lahko delajo le v neki banana republiki," je takšno ravnanje komentiral Krstič. S tem je razburil predsednika sodnega senata Zvjezdana Radonjiča, ki je odvetniku zagrozil z denarno kaznijo zaradi žalitve sodišča.

Tožilstvo ves dan bralo obtožnico

Zatem je tožilstvo končno lahko začelo z branjem obtožnice, ki Elezu Eleziju, Mufidu Saleševiću, Lulzimu Reshaniju, Boštjanu Gašperju, Naimu Kukaju, Ediju Kicu, Hamzu Kukaju, Zoranu Kramariču, Edisu Kadiriću in Šefčetu Franci očita kazniva dejanja neupravičenega prometa z mamili, Ramizu Saleševiću poleg tega tudi kaznivo dejanje nedovoljenega prometa z orožjem, Bojani Krstić, ki se skupaj s Šefčetom Franco brani s prostosti, pa pomoči pri neupravičenem prometu z mamili.

Nihče od dvanajsterice pa včeraj še ni prišel na vrsto za zagovor. Ko je Boštjan Jeglič s tožilstva namreč prebral izrek obtožnice, ki je dolga več kot sto deset strani, je predsednik sodnega senata zagovornike vprašal, ali je potrebno branje tudi dokaznih predlogov. Po nekajsekundni tišini, ki je ob tem vprašanju zavladala v majhni, izjemno zadušljivi, neklimatizirani ter izrazito prepolni razpravni dvorani, se je oglasil zagovornik Miha Kozinc. "Če je tožilstvo že spisalo takšno obtožnico, pa naj jo zdaj tudi prebere," je dejal Kozinc. S tem je določil usodo včerajšnje in najverjetneje tudi prihodnje obravnave. Tožilstvu je namreč včeraj uspelo prebrati le približno polovico obtožnice, z branjem pa bodo nadaljevali v ponedeljek.

Heroin prek Slovenije v Italijo in Švico

V obtožnici je zapisano, da naj bi združba obtožencev delovala tako, da se je Reshani kot dobavitelj heroina na Kosovu najprej dogovoril o prodaji omamnih substanc kupcem v Italiji in Švici, nato pa o dogovorih obvestil Elezija in z njim načrtoval prevoz prepovedane droge. Elezi je o dogovorjenih transportih obvestil Mufida Saleševića in Edija Kica, Mufid Salešević je nato sporočilo posredoval Kadiriću, ki je pridobil kurirje in vozila za prevoz heroina, drogo pa je Kadirić tudi skrival v avtomobile in usmerjal kurirje pri prevozih. Kurirje in mamila je priskrbel tudi Kic ter prenašalce usmerjal, podobno vlogo pa je imel tudi Gašper.

Naim Kukaj je heroin hranil v Ljubljani in ga izročal Kadiriću za prevoz v Švico, Kramarič pa je prav tako priskrbel prevoznika droge in ga spremljal pri vožnji. Hamza Kukaj je bil odgovoren za skrivanje heroina v kurirjevo vozilo, Ramiz Salešević pa je poleg tega mamila prodajal tudi na drobno. Šlo je za ogromne količine prepovedane droge, saj naj bi s Kosova v Slovenijo vsakič prišlo vsaj 10 kilogramov heroina. Obtoženci so se s prepovedanimi posli ukvarjali najmanj poldrugo leto in drogo prevažali prek slovenskega ozemlja v Italijo in Švico ter jo hranili in prodajali tudi v Sloveniji. Združbo so policisti in kriminalisti, ki jih je usmerjala posebna skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, razkrinkali konec junija lani, ko so v spektakularni jutranji akciji na Litijski cesti v Ljubljani aretirali večino obtožencev.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Mariborski kriminalisti so priprli preprodajalca eksploziva Kronika

Mariborski kriminalisti so priprli preprodajalca eksploziva

Mariborski kriminalisti so bili pretekli konec tedna obveščeni o posameznikih, ki so na območju PU Maribor v prodajo ponudili večjo količino eksploziva z detonatorji in vžigalno vrvico. Po zbranih obvestilih so v petek odvzeli prostost 26-letnemu moškemu iz območja Maribora, ki je v prodajo Več »

Tudi v Sloveniji vedno več težav s kokainom; odvisnikov je vsako leto več Kronika

Tudi v Sloveniji vedno več težav s kokainom; odvisnikov je vsako leto več

Število težav, povezanih s kokainom, narašča tudi v Sloveniji. Po podatkih IVZ število prvič evidentiranih uporabnikov prepovedanih drog, ki iščejo pomoč v mreži centrov za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, narašča že od Več »

110 kriminalistov proti preprodajalcem orožja Kronika

110 kriminalistov proti preprodajalcem orožja

Te dni so slovenski policisti uspešno sklenili akcijo, s katero so pred preiskovalnega sodnika pripeljali 9 oseb, ki jih sumijo preprodaje orožja. Da se 48-letni občan iz Pivke ukvarja s preprodajo orožja, so postojnski kriminalisti dobili namig že v začetku leta 2008. Ker so sumili, da v tem poslu... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor