Po besedah predstojnice Informacijske enote za prepovedane droge pri Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) Mercedes Lovrečič je tudi informativna anketa o zaznavanju težav zaradi uporabe kokaina, opravljena med 11 nevladnimi organizacijami s področja prepovedanih drog, pokazala naraščanje tovrstnih težav. Kljub temu specifičnih programov, namenjenih obravnavi uporabnikov kokaina, pri nas skoraj ni, v sporočilu za javnost navajajo na IVZ.

Kokain je druga najpogosteje uporabljena prepovedana droga v Evropski uniji za kanabisom. Ocenjujejo, da je to drogo vsaj enkrat v življenju poskusilo več kot 12 milijonov Evropejcev. Razširjenost uporabe kokaina je najpogostejša v starostni skupini od 15 do 34 let. V obdobju od leta 1999 do leta 2005 se je v EU delež prvič zdravljenih zaradi težav s kokainom povečal z 11 na 24 odstotkov vseh novih oseb, ki se zdravijo, navajajo na IVZ.

Kokain vodi v odvisnot in duševne motnje

Med duševnimi motnjami, ki jih povezujemo z uporabo kokaina, so motnje razpoloženja (depresija) ter anksiozne in psihotične motnje. Kokain ima stimulativen učinek na centralni živčni sistem, saj poveča budnost, zmanjša občutek utrujenosti, poveča motorično aktivnost in zmanjša apetit.

Nevarno učinkuje tudi na srčno-žilni sistem, ker pospeši bitje srca, skrči žile in zviša krvni pritisk. Dolgotrajna uporaba ima vrsto zdravstvenih posledic: njuhanje povzroča poškodbe nosnih tkiv, kajenje povzroča respiratorne težave, vbrizgavanje pa poškodbe žil in tveganje za okužbe, naštevajo na IVZ.

Opozarjajo še, da redna uporaba kokaina povzroča duševno in telesno odvisnost, nasilno vedenje, izgubo telesne teže, razdražljivost, nemir, paranojo in psihoze. "Še posebej je nevarna uporaba kokaina v kombinaciji z alkoholom. Znaki, ki se pojavijo ob prenehanju redne uporabe kokaina, pa so razdraženost, nemir, motnje v delovanju žlez in krvnem obtoku, motnje prebave, agresivnost in utrujenost."