Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Miha Brejc in Janez Janša sta ga tožila zaradi blatenja časti v intervjuju za 7D

Jelinčič bo odštel denarce

Brejcu 800.000 tolarjev, Janši pa 700 tisočakov, povrniti bo moral tudi sodne stroške

LJUBLJANA, 16. - Zmago Jelinčič bo moral Mihi Brejcu in Janezu Janši plačati odškodnino zaradi besed, ki jih je že leta 1993 izrekel v intervjuju za 7D. Na vprašanje novinarja Mirka Lorencija, ali misli, "da so gospodje Janša, Bavčar in Brejc, ki jih ima za prodajalce orožja, prodajali orožje za svoje žep ali za žep svojih ministrstev", je odgovoril: "Saj to je tisto. Če bi ga prodajali za žep ministrstev, bi bilo to kje zabeleženo." In nadalje: "Prepričan sem, da je najdeno orožje na mariborskem letališču še iz časov, ko so se gospodje Janša, Bavčar in Brejc skupaj ukvarjali s prodajo orožja, nakar so si fevde razdelili. Orožje je pač ostalo na mariborskem letališču, ker je bil prodajalec preveč pogolten." Brejc in Janša sta zaradi teh izjav Jelinčiča tožila.

Ta bo moral po sklepu sodišča zaradi razžalitve njune časti in dobrega imena plačati prvemu 800 tisočakov, drugemu pa 700 tisočakov odškodnine z zakonitimi zamudnimi obrestmi, povrniti pa tudi njune pravdne stroške.

Takšna je bila odločitev prvostopenjskega sodišča, na katero sta se pritožila tako oba tožnika kot tudi toženec. Toda tudi sodišče višje stopnje se je strinjalo z razsodbo in je pritožbe vseh treh zavrnilo. Brejc in Janša sta menila, da je odškodnina prenizka; po njunem mnenju bi moral vsak dobiti vsaj dva milijona tolarjev. Jelinčič pa je predlagal spremembo sodbe in zavrnitev tožbenega zahtevka. Po njegovem mnenju tožnika nista dokazala, da bi besede v spornem intervjuju v resnici tudi izrekel (to je ves čas zanikal). Trdil je, da bi bil edini dokaz o izrečenem magnetogram intervjuja oziroma njegova avtorizacija, ki bi jo opravil sam. Vendar magnetogram ne obstaja, avtorizacije pa tudi ni bilo.

Toda sodišče je menilo, da je prav toženec tisti, ki je izrekel sporne trditve. Verjelo je novinarju Mirku Lorenciju, da predstavlja zapisani intervju dobeseden prepis toženčevih (jasnih) besed, ki jih je novinar med klasičnim intervjujem snemal na diktafon. Po objavi intervjuja Jelinčič ni zahteval popravka, kar pomeni, da na intervju ni imel pripomb. Ob tem se je sodišče oprlo tudi na Brejčevo izpoved, češ da je od Jelinčiča terjal opravičilo, slednji pa je odvrnil, da vztraja pri vseh svojih izjavah, ki jih lahko tudi dokaže. To pomeni, da je sporne izjave "vzel za svoje", pa tudi to, da je za njihovo objavo vedel, je zapisano v sodbi višjega sodišča.

Kot je ocenilo sodišče, je Brejcu in Janši zaradi Jelinčičevih besed nastala škoda v obliki duševnih bolečin zaradi razžalitve dobrega imena in časti. Njuna okolica je začela dvomiti o njuni moralnosti, občutila sta sovraštvo in prezir pa tudi v njunih družinah je bilo čutiti prizadetost in razburjenje. Zaradi tega tudi odmerjena odškodnina, ki jo bo moral plačati Jelinčič. Višje sodišče je menilo, da bo s prvostopenjsko sodbo odmerjeni denar pomenil kar pravšnje zadoščenje za bolečine obeh tožnikov. A te bolečine niso mogle biti tako zelo hude, ker sta javni osebi, delujoči v politiki. Prav v tej sferi družbenega življenja so ljudje bolj vajeni na grob jezik, napade in nestrpnost političnih tekmecev; precej bolj kot tisti, ki niso vsak dan in poklicno izpostavljeni tovrstnim dvobojem. Čeprav sta Janša in Brejc zahtevala višjo odškodnino, po mnenju sodišča ta ne bi dosegla svojega namena, pač pa bi šla na roko težnjam, ki niso združljive z njim - pomenila bi obogatitev tožnikov.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor