"UMRLA BOŠ!"

Napad na Mendaševo je bil prvi tako hud eksces v slovenskih učilnicah in skoraj vsi mediji so o njem veliko in podrobno poročali. Bila je sreda, na urniku 8. c razreda je bila tretja ura slovenščine. Za klopjo je sedel tudi Andrej. Bil je zelo jezen na učiteljico, ker mu je pred dnevi dala oceno, ki je bila po njegovi presoji krivična. Svojim sošolcem je celo napovedal, da jo bo ubil, a teh groženj niso jemali resno. Med poukom je z dovoljenjem Mendaševe za kratek čas zapustil učilnico. Teh nekaj minut izhoda je izrabil, da je šel po sekiro, ki jo je kupil dan poprej v neki trgovini.

Ko se je vrnil, je stopil k nič hudega sluteči učiteljici in ji pomolil list papirja. Še preden je lahko prebrala besede Umrla boš!, je najstnik izpod jopiča potegnil sekiro in z njo žensko udaril po obrazu. Šokirana se je opotekla in se nekako uspela izmakniti napadalcu. Ta je vanjo zalučal sekiro, a je ni zadel, nato pa je pobegnil iz učilnice in se šele čez 12 ur javil policistom.

Zaradi hudih poškodb glave se je žrtev napada dalj časa zdravila v bolnišnici. Močno je bila zaradi dogodka tudi travmatizirana, zato je morala zapustiti učiteljski poklic. Njen napadalec je bil leta 1998 obsojen na vzgojni ukrep in so ga poslali v vzgojni zavod. S tem pa se pravni epilog tega dogodka še zdaleč ni sklenil.

ŠE VEDNO SE BOJI NAPADALCA

Leta 1998 je sicer dobila milijon tolarjev odškodnine, ki jo je izplačala zavarovalnica, ker je bila šola zavarovana pred odgovornostjo za povzročeno škodo. Vendar je Mendaševa od ministrstva za šolstvo dodatno zahtevala še poravnavo v znesku 20 milijonov tolarjev, ki pa ni bila udejanjena, zato se je spor preselil na sodišče, spisek toženih strank pa se je podaljšal še z OŠ Tabor in mariborsko občino, ki je ustanoviteljica šole. V svojem tožbenem zahtevku je zapisala, da zahteva sedem milijonov tolarjev zaradi telesnih poškodb, 12,6 milijona tolarjev zaradi duševnih bolečin, 800 tisočakov zaradi strahu in 600 tisočakov odškodnine zaradi iznakaženosti. Od skupne vsote je že odštela tisti milijon tolarjev, ki ga je prejela pred osmimi leti.

Med včerajšnjim pričevanjem prizadete tožnice javnost ni bila dobrodošla. "Moja klientka še vedno trpi zaradi hudega posttravmatskega stresa. Strah jo je zadrževati se v prostorih, v katerih je veliko ljudi, ogiba se medijev in se še vedno boji napadalca, ker ni izključeno, da bi se dejanje utegnilo ponoviti," je zahtevek za izključitev javnosti obrazložila njena odvetnica Justina Hrastnik . Novinarji so zato morali zapustiti sodno dvorano in so se vanjo smeli vrniti šele na koncu obravnave, ko je sodnica Dita Mlakar sporočila, da bo sodbo strankam poslala po pošti.