Na policijski upravi so posredovali predvsem statistične podatke. Statistika pravi, da so v prvih dveh tednih šole zabeležili eno prometno nesrečo, v kateri je bil udeležen otrok. To je bilo v Mali Kostrevnici pri Litiji, ko se je v nesreči ranila sopotnica, učenka osmega razreda. Vzrok nesreče je bilo izsiljevanje drugega voznika.

Otroci na kolesu

Policisti pa opozarjajo, da so tri nesreče obravnavali v prostem času otrok. V Litiji in v Kočevju sta bila udeležena predšolska otroka, ki sta nesrečo povzročila zaradi neprevidnosti pri vožnji s kolesom. Oba sta bila brez spremstva staršev. V Ljubljani je bil prav tako v nesreči s kolesom udeležen učenec tretjega razreda.

V Petkovcu pri Rovtah so 14. septembra obravnavali prometno nesrečo avtobusa, ki je prevažal otroke na poti iz šole. Nihče ni bil ranjen, nesrečo pa je povzročil voznik osebnega avtomobila, ki je vozil prehitro. Vodja skupine za cestni promet pri policijski upravi Ljubljana Bojan Breitenberger je postregel še z bolj podrobno analizo. V času prihodov in odhodov otrok iz ali v šolo so našteli 1023 kazni zaradi prehitre vožnje, 104 predloge sodniku za prekrške so napisali zaradi vinjenosti, 33-krat so vozniki preizkus zavrnili. 14-krat so zaradi manjših kršitev izrekli pisno opozorilo. Breitenberger je ob tem opozoril zlasti na to, da podatki kažejo, kako nekateri vozniki pod vplivom alkohola vozijo že popoldne ali celo zjutraj - in to tudi mimo šolskih poti. Sicer pa so policisti s stanjem šolskih poti in varnosti otrok na poti v šolo "še kar zadovoljni".

8., 21. in 28. septembra so se policisti osredotočili na poostren nadzor morebitne vinjenosti voznikov. Ustavili so več kot 3700 voznikov, štirikrat manj so opravili preizkusov vinjenosti, 223 voznikov je vozilo pod vplivom alkohola, 45 jih je preizkus zavrnilo. Kar 31 jih je napihalo več kot 1,5 promila alkohola v krvi. Pet oseb so pridržali. "Sramotni rekord" so tokrat zabeležili na policijski postaji Center, kjer je voznik napihal 3,2 promila.

Pešci, pozor!

Do konca leta (zlasti pa v prvih tednih meseca oktobra in decembra) bodo policisti policijske uprave Ljubljana poostreno nadzirali promet z vidika varnosti pešcev. Bolj bodo pozorni na območja, kjer se gibljejo pešci, in tudi ukrepali proti voznikom, ki ne upoštevajo prednosti pešcev. Kazni za neupoštevanje prednosti pešcev so visoke. Na prehodu za pešce znaša 20.000 tolarjev, če pa je to na semaforiziranem prehodu za pešce, je kazen še dvakrat višja.

Tudi pešci bodo deležni opozoril. Zlasti bodo pozorni na uporabo odsevnih teles oziroma kresničke, ki se niso prijele. Kmalu bodo začeli deliti odsevne trakove, ki jih bodo pešci lahko nalepil na dežnike ali kam drugam. Ob tem policisti še povedo, da bodo o kršitvah, ki jih storijo otroci, skrbno obveščali starše.

So policisti zadovoljni z delom in s statistiko, ki so jo objavili? "S številkami se ne moremo hvaliti, ker so zaskrbljujoče," je odgovoril Bojan Breitenberger. Dodal je, da je analiza za zadnjih osem mesecev "dokaj ugodna", da je prometnih nesreč približno enako kot lani. Po njegovem mnenju pa je spodbuden podatek, da je letos doslej v nesrečah umrlo 47 ljudi, medtem ko je bilo lani 60 mrtvih. Cilj ljubljanske policijske uprave je, da število smrtnih primerov v vsem letu do leta 2003 znižajo do številke 50, je še povedal vodja skupine za cestni promet.