Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Pasja inštruktorica ni slišala za bulmastife

Metka Zorc, ki je sodelovala pri resocializaciji Baričevičevih psov, trdi, da ni vedela, s kako nevarnimi živalmi ima opraviti

Ljubljana -  "O napadu bulmastifov na Megliča je govorila vesoljna Slovenija. Težko verjamem, da pasji inštruktor za to ne bi vedel," je trditve inštruktorice Metke Zorc, da ni vedela, s kako nevarnimi psi ima opraviti, na sodišču komentiral Milan Hrovatin, nekdanji vodja ljubljanskega zavetišča za živali na Gmajnicah.

(Foto: Bojan Velikonja)

Po tistem, ko so marca 2006 bulmastifi dr. Saše Baričeviča na Viču hudo pogrizli Stanislava Megliča, so na podlagi veterinarske odločbe Atosa, Joy in Atlasa namestili na Gmajnicah. Ker je bila potrebna ponovna socializacija živali, se je Baričevič dogovoril, da bo to delo na Gmajnicah opravil Dušan Hajdinjak iz zavetišča Meli center Repče. Hajdinjaku je pomagala inštruktorica Zorčeva, ki pa so jo bulmastifi na Gmajnicah prav tako napadli in končala je na urgenci. Zorčeva zdaj toži dediče po pokojnem Baričeviču in Hajdinjaka, češ da je nihče ni opozoril, za kako napadalne živali gre. Trdi, da takrat za Megličev primer sploh ni vedela, saj medijev ni spremljala. "Prebiram le Našo ženo," je zatrdila tožnica, ki zahteva 18.000 evrov odškodnine.

V ogradi s psi ni imela kaj početi

Po besedah tožnice sta bila 7. julija 2006 Baričevič in njegova partnerica dr. Zora Roter, ki je pozneje prav tako umrla, v ogradi z vsemi tremi psi. Roterjeva jo je povabila zraven in najprej je bilo vse v redu, nenadoma pa se je Joy zapodila vanjo in jo začela gristi. Potem sta se ji pridružila tudi druga dva psa. "Zaganjali so se vame, Baričevič in Roterjeva pa sta samo stala in gledala," je pričala Zorčeva, ki se je rešila z begom iz ograde. Svetovali so ji, naj ostane v bolnišnici, pa ji je Roterjeva dejala, da bo sama poskrbela zanjo. "Dala mi je injekcijo, dobila sem zdravila in viski. Rekla mi je, naj spijem, da bo bolj prijelo," je povedala. Menda sta ji tudi zabičala, da ne sme govoriti z novinarji. Da je ne bi našli, se je potem zatekla v svojo zidanico.

Hajdinjak je zatrdil, da tožnica ne govori resnice. Po njegovih besedah je Zorčeva dobro vedela za Megličevo tragedijo. Napad nanj se je namreč zgodil, ko je v Hajdinjakovem centru potekalo šolanje psov. Vsi so se takrat pogovarjali le o tem, še posebno zavzeto pa tožnica, ki je članke o napadu celo izrezovala in jih prinašala na tečaj. Dejal je tudi, da so imeli vsi, ki so sodelovali pri projektu na Gmajnicah, natančna navodila. Inštruktorica v ogradi ni imela kaj početi, njena naloga je bila, da je mimo ograde na povodcih vodila druge kužke, s čimer so preizkušali odnos bulmastifov do drugih živali.

Vsi trije psi ne bi smeli biti skupaj

Milan Hrovatin je potrdil, da po njegovem vedenju tožnica ni smela sama v ogrado. Zorčeva sicer navaja, da takrat sploh ni bila pasja inštruktorica, le v lokalnem društvu so ji podelili naziv inštruktor I. Nacionalna kinološka zveza tega naziva ne priznava, je pa namenjen začetnikom, ki smejo šolati le normalne, neagresivne pse, je dejala. In še, da na Gmajnicah ni vedela, da ima opraviti z bulmastifi, saj jih ni še nikoli videla, niti ni zanje še nikoli slišala. "Vsak, ki se ukvarja s kinologijo, pozna osnovne pasme, med katere spadajo tudi bulmastifi," jo je zavrnil Hrovatin. Pojasnil je tudi, da nihče iz zavetišča z Baričevičevimi psi ni hotel imeti opravka, tako da jih je sam vodil na sprehod, Baričevič in Roterjeva pa sta poskrbela, da so bili nahranjeni in da so imeli čiste bokse.

Psi takrat niso bili agresivni, zato jim med sprehodom ni nadel nagobčnika. Za čas, ko so napadli Zorčevo, pa ne more reči, ker je bil na letnem dopustu. Sicer je Hajdinjak naredil natančen načrt, kako bo delal s psi, za vsak dan treninga je naredil zapisnik. Dogovorjeno je bilo, da bo delal z vsakim psom posebej. "Da so bile takrat vse tri živali skupaj v ogradi, je bilo vsekakor narobe," je dejal.

Odločitev sodišča, ali je Zorčeva upravičena do odškodnine, bo znana v približno mesecu dni. Stranke bodo sodbo dobile po pošti.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Foto: Nepogrešljivi štirinožni policisti Kronika

Foto: Nepogrešljivi štirinožni policisti

"Oskar mi je vsaj dvakrat rešil glavo, če ne celo življenje," o svojem nekdanjem partnerju in štirinožnem prijatelju rotvajlerju pripoveduje Marko Medvešek, vodja oddelka za šolanje službenih psov pri Policijski akademiji. Več »

Policija v nakup psov; zaželeni rottweilerji, nemški, belgijski ali nizozemski ovčarji Lokalno

Policija v nakup psov; zaželeni rottweilerji, nemški, belgijski ali nizozemski ovčarji

Policija je na svoji spletni strani objavila poziv k oddaji ponudbe za nakup osmih psov za operativno delo policije. Pes mora po zunanjosti ustrezati pasemskemu tipu delovnih službenih psov pasme nemški ovčar, rottweiler, belgijski ovčar - malinois ali nizozemski ovčar in mora biti moškega spola,... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor