Gospod Danilo Türk je na podlagi Uredbe o varovanju določenih oseb in objektov in okolišev objektov, v katerih so sedeži državnih organov, od potrditve svoje kandidature za predsednika RS s strani Državne volilne komisije varovana oseba (8. člen). Kot kandidat za predsednika je bil gospod Türk varovan po 4. stopnji. Z dnem nastopa funkcije oziroma prisege je gospod Türk kot predsednik RS v skladu z uredbo varovan po 2. stopnji (5. člen). Takoj po potrditvi kandidature je bila za varovano osebo izdelana in večkrat ažurirana ocena ogroženosti.

Posebej poudarjamo, da Policija ne izdeluje neustreznih varnostnih ocen, temveč oceno ogroženosti za vsako varovano osebo, in tako tudi za predsednika RS, ki se sproti dopolnjuje in ažurira ter vsebuje vse varnostne vidike na ožjem in širšem območju prebivališča varovane osebe. Na tej podlagi Policija načrtuje in izvaja ustrezne varnostne ukrepe na način, da se z njimi v najmanjši možni meri obremenjuje varovano osebo ali otežuje življenje občanov na območju bivanja oziroma zadrževanja varovane osebe.

Na podlagi ocene ogroženosti je predsednik RS potencialno ogrožen. Za njegovo varnost se izvajajo ukrepi fizičnega, preventivn-operativnega in tehničnega varovanja. Glede na dosedanje prebivališče predsednika RS policija izvaja aktivnosti za zagotovitev vseh potrebnih varnostnih ukrepov za zagotovitev varnosti predsednika RS. V primeru spremembe prebivališča predsednika RS bo policija tudi na morebitni novi lokaciji izvedla vse potrebne varnostne ukrepe.

Poudarili bi, da Policija ne vpliva na nikakršen način na odločitev predsednika RS o njegovem bivališču in bo spoštovala vsakršno njegovo odločitev ter zagotovila vse potrebne varnostne ukrepe za zagotovitev varnosti predsednika RS ne glede na lokacijo njegovega bivališča.
Varnostni ukrepi pri izvajanju varovanja prebivališča Predsednika Vlade RS in tudi Ministra za notranje zadeve (večstanovanjska objekta), se izvajajo v skladu z oceno ogroženosti in načrti varovanja, pri čemer ne beležimo težav, ki bi imele za razlog povečanje stopnje ogroženosti.

Nuška Tavčar,
predstavnica Policije
za odnose z javnostmi