Grški zdravnik in oče medicine Hipokrat je zeleni solati pripisoval mnogo zdravilnih lastnosti. Poznana je bila kot »trava modrecev«. Danes vemo, da je zelena solata zelo zdrava jed, bogata je z vitamini A, C, E, B1, B2, B3, B6 in minerali, kot so fosfor, kalcij, magnezij, železo in baker.

Bolj zdravi so zeleni listi solate

Ali ste vedeli, da bolj ko so listi solate zeleni, bolj so zdravi? Mnogi izmed nas pri čiščenju solate zavržemo najbolj hranljive liste, to so zunanji listi solate, ki so najtemnejši in zato tudi najbolj zdravi. Solato najraje pripravljamo iz sredice, iz mladih in svetlih listov. A ti listi vsebujejo enkrat manj hranilnih snovi, kot zunanji.

Pomembno je tudi, da zeleno solato naberemo tik pred uporabo. Če dolgo časa stoji, če jo hranimo v hladilniku, izgubi hranljivo vrednost. Prav tako ni priporočljivo, da jo med čiščenjem režemo z nožem, saj izgublja vitamine. Bolje je, da jo natrgamo kar z rokami. In še nekaj uničuje vitamine ter minerale, to je pranje solate. Operite cele liste pod tekočo vodo, šele nato jih natrgajte. Nikar pa je ne namakajte v vodi dolgo časa, tako v njej ostane zelo malo hranljivih snovi.

Banane s temnimi pegami vsebujejo protirakave snovi

Japonski znanstveniki so z raziskavo ugotovili, da so banane s temnimi madeži osemkrat bolj zdrave od zelenih in tudi od drugega sadja. Popolnoma zrele banane namreč proizvajajo snov TNF (Tumor Necrosis Factor), ki ima sposobnost boja proti celicam, ki se obnašajo nenavadno, torej proti tumorskim celicam. V primerjavi z grozdjem, jabolki, lubenico, ananasom in hruško zrele banane s temnimi madeži vsebujejo največ protirakavih snovi, celo osemkrat več kot nezrele. Kolikor več peg imajo, toliko bolj povečujejo število belih krvničk in izboljšujejo odpornost proti raku. Za dvig odpornosti proti boleznim, kot so prehladi, gripe in druge, naj bi pojedli eno do dve zreli banani na dan.

Kakšna je zrela in sočna lubenica

Na pol prerezana lubenica, ki je ogledni primerek v trgovinah, nikoli ne bi smela biti edino merilo za nakup celega sadeža. Nepoučenost o osnovnih značilnostih sveže in zrele lubenice se največkrat konča z razočaranjem, ko jo prinesemo domov in poskusimo. Predstavljamo vam nekaj pravil, da boste med kopico zelenih sadežev našli tistega s sočno vsebino.

Vzorec na lubenici izdaja njeno starost, zato vedno izberite lubenico s svetlimi programi, ker so zrelejše in okusnejše. Poleg tega naj bi bila stran, na kateri je lubenica ležala na zemlji, rumene barve, medtem ko sta bela ali svetlo zelena barva znaka ne dovolj zrelega sadeža.

Bodite pozorni na težo lubenice - če je za svojo velikost neobičajno lahka, je njena vsebina premalo sočna. Če ima lubenica pecelj, naj bo zavit, ker je to merilo svežine. In še to: zvok sočne lubenice je zvonek, zato jo vzemite v roke in s členkom trkajte po njej z vseh strani. Če je zvok udušen, je to za svežino in okus lubenice slab znak.

Viri: www.mojaleta.si, www.dnevnik.hr, www.doznajemo.com